Soğuk hava depolarının dağılışı ve coğrafi analizi: Isparta ili örneği
The distribution of cold stores and their geographical analysis; the Isparta case
- Tez No: 321791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Hava Deposu, Depolama, Isparta, Ürün, Cold Store, Storing, Isparta, Produce
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
İnsanların yetiştirdikleri ürünleri mevsimi dışında kullanmak amacıyla basit şekillerde depolama ve saklama çabaları çok eski tarihlere dayanmaktadır. Modern anlamda depolama faaliyetleri 19. yüzyılda önem kazanmaya başlamış ve günümüzde de sürekli önemi artan bir faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada Isparta ilindeki soğuk hava depolarının gelişimi, dağılımı, tarımsal faaliyetlerle ilişkisi ve ekonomik etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. İldeki depolama faaliyetleri 1964 yılında başlamıştır. Bu tarihten günümüze kadar depo sayıları çok hızlı bir gelişim süreci içerisine girmiştir. 2010 yılı itibariyle ildeki depo sayısı 71'e ulaşmıştır. Elma ve kiraz gibi depolanabilir nitelikteki ürün yetiştiriciliğinin fazla olması, depo sayılarının artmasındaki en önemli etmendir. Tesisler ağırlıklı olarak bu ürünlerin yaygın olarak yetiştirildiği Boğazova ve Gelendost Ovası'nda yer almaktadır. Tesis yetkilileriyle yapılan anket sonuçları, Isparta ilindeki soğuk hava depolarının kârlı işletmeler olduğunu ortaya koymaktadır. İldeki soğuk hava depolarının depolanacak ürünün yetiştirilmesinden seçilmesine, depolanmasına, nakliyesine, paketlenmesine ve pazarlanmasına kadar pek çok alanda işçi istihdamı sağladığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human efforts to store and preserve in simple ways produces they grow so that they can consume them out of season as well go back to ancient times. Cold storage phenomena in modern sense gained in importance and is an ever-growing industrial activity the importance of which keeps rising today.This study seeks to determine the development and distribution of cold stores in Isparta; their relations to agricultural activities and economy. Cold stores in Isparta first came into existence in 1964 and since then their number has steadily increased, rising to 71 in 2010. The fact that cultivation of fruits such as apples and cherries, which are storable produces, is common is the most significant factor in this increase. The facilities are mostly located in Boğazova and Gelendost, where apples and cherries are grown extensively. The results of the questionnaires which were applied to the owners of those facilities suggest that running a cold store in Isparta is a profitable business. It is understood that the cold stores in the province of Isparta create employment in the cultivation, picking, storing, transporting, packaging and marketing steps of the produces stored.