Vergi bilinci ve vergi uygulamaları karşısında mükelleflerin davranışları: İstanbul örneği
Tax consciousness and behaviour of taxpayers against tax practices: The case of Istanbul
  1. Tez No: 321837
  2. Yazar: YASEMİN YENİGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL AĞCAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Ahlakı, Vergi Uyumu, Vergi Bilinci, Tax Ethics, Tax Compliance, Tax Consciousness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırma, İstanbul ilindeki vergi mükelleflerinin vergi bilinci ve ahlakına ilişkin düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla 560 mükellef ile yürütülmüştür. Yapılan bu araştırmada mükelleflerin bazı kişisel özelliklerinin (cinsiyet, yaş, medeni durum, gelir seviyesi, eğitim durumu vb.) vergi bilinci ve ahlakına olan etkisinde fark yaratıp yaratmadığı incelenmiştir. Araştırmada literatür taraması yoluyla geliştirilen 37 soruluk anket uygulanmıştır. Bu çalışmada, vergilerin vatandaşlar tarafından nasıl algılandığı, vergi sistemine nasıl bakıldığı, vergi ödeme isteklerine etki eden faktörlerin neler olduğu, vergi kaçakçılığına bakışı ve vergi bilincinin nasıl artırılabileceğine ilişkin sorulara cevap aranmıştır. Anketin geçerliliği için uzman görüşü alınmış ve güvenilirlik çalışmaları yapılmış olup verilerin analizinde bilgisayar ortamında SPSS kullanılmıştır. Mükelleflerin görüşlerine göre vergi ile ilgili eğitimin gerekliliği, vergilemede adaletin sağlanmadığı ve vergi oranlarının yüksek olduğu araştırma sonuçları arasında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted among 560 taxpayers with the aim of identifying the ideas of taxpayers in İstanbul about tax consciousness and moral of tax. In this study, the differences between the personal characteristics of these taxpayers, such as gender, age, marital status, income that effect of tax consciousness and moral were examined. In the research, a questionnaire has a 37 question which was developed by reviewing the literature was used. The purpose of this study is to find answers to the questions of how taxes are perceived in terms of citizens, how current tax system are judged, what components that stimulate willingness to pay taxes are, how tax payers evaluate tax evasion, and finally how tax consciousness can be improved. The study of validity and reliability of the questionnaire was performed and SPSS was used in the analysis of the data. According to the taxpayer?s opinions, the necessity of tax-related education, there is not justice in taxation and tax rates are high have taken place in the results of the research.