Alevi gençliği ve ateizm: İstanbul ve Tunceli örneği
Alevi youth and atheism: Istanbul and Tunceli sample
- Tez No: 321838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. YILMAZ SOYYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Sosyoloji, Religion, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ateizm, Alevi gençliği, Materyalizm, Marksizm, Toplumsal Dışlanmışlık, Atheism, Alevi youth, Materialism, Marxism, Social Exclusion
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu araştırmanın temel varsayımı, Alevi gençlerinin çeşitli nedenlerden dolayı ateizm düşüncesine yöneldiğidir. Bu bağlamda çalışmanın hedef kitlesinin, metafiziksel konulara ilişkin sahip oldukları düşüncenin ne olduğu ve gençlerin bu husustaki fikirlerini belirleyen faktörlerin neler olduğu, sosyolojik olarak tahlil edilmeye çalışılmıştır. Ele alınan konunun birçok bilim dalı ile ilişkisi olduğundan dolayı, çalışma boyunca tarihsel gerçekliklere, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın saha aşamasında İstanbul ve Tunceli illerinde yaşayan Alevi kökenli gençlerden denekler seçilerek bir örneklem grubu oluşturulmuştur. Bu illerde seçilen denekler ile derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak görüşmeler sağlanmıştır. Görüşmeler sırasında deneklerin istekleri doğrultusunda ses kayıt cihazı kullanılmıştır.Ses kaydını kabul etmeyen kişilerin ifadeleri not alınarak çalışmaya dahil edilmiştir. Bu bağlamda literatür taraması ve alan deneyiminden elde edilen bilgiler sırasıyla verilerek, araştırmanın bulguları saptanmaya çalışılmı?tır. Bu araştırmada Alevi gençliğinin ateizm ile ilişkisi, niteliksel veriler ışığında anlayıcı bir yaklaşım sergilenerek tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulardan en belirgin olanı; gençlerin tanrıtanımaz bir düşünceyi benimsediği ve bu yönelimi/benimseyişi belirleyen birçok öğenin var olduğudur. Ayrıca tarihsel ve politik/toplumsal süreçlerin ortaya çıkardığı sorunlar, çatışma teorisi çerçevesinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic assumption of this study, the Alevi youth tend to become due to various reasons the idea of atheism. In this context, the target group of the study, their idea of what is on metaphysical issues, and what are the factors that determine young people's ideas on this issue, tried to be analyzed sociologically. Many branches of science because it is the relationship between the subject dealt with during the study ofhistorical realities, socio-political and socio-economic information given.Field phase of the study subjects were young Alevi origin living in Istanbul and in the provinces of Tunceli, was created by selecting a sample. In these provinces withthe selected subjects were interviewed by using in-depth interview technique. During the talks, according to the wishes of the subjects used in voice recorder.Taking note ofthe statements of people who do not accept audio recording has been included in the study. In this context, the information obtained from the literature and the experience of giving, respectively, the research findings have been determined. In this study, the relationship between the Alevi youth atheism, to illustrate an approach Apprehend tried to determine in the light of qualitative data. Most obvious from the findings of theyoung people adopted a philosophy and atheistic orientation adoption of is that there are many elements that determine. In addition, the historical and political / social processes posed problems, interpreted in the framework of conflict theory.