Lipid profilini etkileyen ilaç kullanmayan Tip 2 diyabet hastalarında glikolize hemoglobin düzeyleri lipid profilini yansıtır mı?
Does glycosylated hemoglobin level reflect lipid profile in diabetic patients who don't use drug that effect lipid profile
- Tez No: 321880
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT GÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabet, HbA1c, glisemik kontrol, lipid profili, Type 2 diabetes, HbA1c, glycemic control, lipid profile
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Diyabetes Mellitus, insülin hormon sekresyonunun ve/veya insülin etkisinin mutlak veya göreceli eksikliği azlığı sonucu karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında bozukluklara yol açan kronik hiperglisemik bir metabolizma hastalığıdır. Ateroskleroz eşdeğeri olarak kabul edilmektedir.Diyabet KVH için bağımsız bir risk faktörüdür ve bu risk beraberindeki dislipidemiler ile daha da artar. Diyabetik hastalarda HDL kolesterol seviyesinde düşüş, plazma trigliserid seviyesinde artış ve küçük-yoğun LDL kolesterol partiküllerinde artış sık görülen lipid anormallikleridir;bu durum diyabetik dislipidemi,toksik triad, aterojenik dislipidemi olarak adlandırılır. Bu diyabetik lipid profili, diyabet aşikar hale gelmeden çok daha önce ortaya çıkmaktadır.Günümüzde iyi glisemik kontrolün belirteci olarak HbA1c güvenle kullanılmaktadır. Çalışmamızda iyi glisemik kontrol göstergesi olan HbA1c'nin lipid düzeyleri için de bir gösterge olup olmayacağını araştırdık. Bu amaçla çalışmamıza 1002 adet Tip 2 diyabetli hasta dahil edildi. Sonuç olarak her iki cinste de HbA1c düzeyleri ile total kolesterol, trigliserid ve LDL kolesterol değerleri arasında istatistiki olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı (p?0,001). HbA1c düzeylerine göre hastalar 3 gruba ayrıldı. 1. Grup HbA1c ? %6,5; 2. Grup HbA1c %6,51-%9; 3. Grup ?%9,01 olarak tasnif edildi. Gruplar arasında HbA1c, total kolesterol, trigliserid, LDL kolesterol, diyabet süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p?0,001). HDL kolesterol ve yaş açısından fark yoktu (p değerleri sırasıyla 0,081 ve 0,40). Grupların total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid açısından birbirleri ile karşılaştırıldığında p?0,001 düzeyinde farklılık olduğu görülmektedir. Farkı yaratan ise üçüncü gruptur. Ancak HDL kolesterol ve yaş açısından karşılaştırıldığında ise istatistiksel olarak anlamlılık saptanmadı.Bu konuda yapılan çalışmalar ve çalışmamızdan elde ettiğimiz verilere göre diyabetik hastalarda HbA1c düzeyleri sadece glisemik kontrol göstergesi değil, aynı zamanda iyi bir lipid belirteci olarak da değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus is a chronic hyperglycemic metabolic disease, results from absolute or relative lack of insulin hormone secretion and / or insulin action that leads to disturbance in carbohydrate, fat and protein metabolism. It is considered to be equivalent to atherosclerosis.Diabetes is an independent risk factor for CVD and this risk increases even more with the accompanying dyslipidemia. In diabetic patients, decrease in HDL cholesterol levels, increased levels of plasma triglycerides and increased small-dense LDL cholesterol particles are common lipid abnormalities. This situation is referred as diabetic dyslipidemia, toxic triad and atherogenic dyslipidemia. This lipid profile of diabetes occurs much earlier before diabetes become obvious.Nowadays, HbA1c is safely used marker of good glycemic control. In our study, we investigated that whether HbA1c is an indicator lipid levels or not. One thousand and two type 2 diabetic patients were enrolled in the study. As a result, statistically significant positive correlation was found between HbA1c levels and total cholesterol, triglycerides and LDL cholesterol levels in both sexes (p?0.001). Patients were divided into 3 groups according to HbA1c levels; 1. Group HbA1c ? 6.5%; 2. Group HbA1c 6.51- 9%; 3. Group HbA1c ? 9.01%. Between groups, there was a statistically significant difference in terms of duration of diabetes, HbA1c, total cholesterol, triglycerides and LDL cholesterol (p?0.001). There was no difference in terms of HDL cholesterol and age (p:0.081 and 0.40, respectively). In both groups, there was a difference in terms of total cholesterol, LDL cholesterol and triglycerides when compared with each other (p ? 0.001). The difference is because of third group. However, there was no statistically significant difference between HDL cholesterol and age.In conclusion, studies about this mention and the data we obtained in the present study showed that HbA1c levels in diabetic patients is not only marker of glycemic control, but also may be interpreted as a good marker of lipid profile.