Tekrarlanan desfluran anestezi uygulamalarının yaşlı rat karaciğeri üzerine etkisinin doku ve plazma PON1 (paraoksonaz) düzeyi ile ilişkisi
The relationship between the effect of repeated desflurane anesthesia on old rat liver and the level of PON1 in old rat?s liver tissue and plasma
- Tez No: 321879
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER YOSUNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, desfluran, hepatotoksisite, paraoksonaz 1, malonil dialdehit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç:Biz bu çalışmamızda yaşlı ratlarda tekrarlanan desfluran anestezi uygulamalarının karaciğere etkisini, bu etkinin mekanizmasını ve bu etkinin serum PON1 düzeyi ile tahmin edilip edilemeyeceğini belirlemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem:Çalışmada 250-300 gr ağırlığında Winstar tipi 28 adet 12 aylık erkek rat kullanıldı. Randomize olarak 4 gruba ayrılan ratlardan I. grup kontrol grubunu (n=7) oluşturdu ve bu gruba herhangi bir işlem uygulanmazken II. gruba (n=7) 1 kez, III. gruba (n=7) 2 kez ve IV. gruba (n=7) ise 3 kez 72 saat ara ile %6 volümde desfluran anestezisi 2 saat süre ile uygulandı. Anesteziden hemen sonra karaciğer doku ve kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinden serum PON1, AST ve ALT düzeyleri, doku örneklerinden ise doku PON 1 ve MDA düzeyleri ölçüldü. Karaciğer doku örneklerinden bir kısmı ise ışık mikroskopisi ile histopatolojik olarak incelendi.Bulgular ve Sonuç:Histopalojik değerlendirmede; HD, NP, PNİ, PLİ, FN, ve SVL'i desfluran uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre daha yüksek skor ve yüzde de tespit ettik (p0.05). Doku PON1 seviyesi tüm gruplarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir azalma gösterdi (p>0.05) . Doku MDA düzeyi ise kontrol grubuna göre II., III., ve IV. grupta daha yüksek olup, bu yükseklik III. ve IV. grupta istatistiksel olarak anlamlı idi (p0.05).Sonuç olarak çalışmamız; yaşlı ratlarda tekrarlanan desfluran anestezisinin, karaciğer PON1 düzeyini düşürüp hücresel düzeyde oksidan/antioksidan dengesini bozarak lipid peroksidayonu yoluyla hispatolojik olarak tespit edilen karaciğer hasarına neden olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between The Effect Of Repeated Desflurane Anesthesia On Old Rat Liver And The Level Of PON1 In Old Rat?s Liver Tissue And PlasmaAim:We aimed to show the effect of repeated applications of Desflurane anesthesia on old rat liver and to determine whether this effect can be predicted with the level of serum PON 1.Materials and Methods:In this study, 28 rats which ranged between 250-300 gr. and aged 12 months are used. The rats are randomly divided into 4 groups. And one of the groups is named control group, any operation is not implemented. % 6 desflurane applied for 2 hours once to second group, twice to third group and three times to fourth group with an interval of 72 hours. On first day the second group and control group, on fifth day the third group and on ninth day the fourth group were sacrified after for each application than blood and liver sampling performed. Paraoxonase 1, AST, ALT levels measured in this blood and PON 1 and MDA levels measured in this tissue samples. This tissue samples are also examined as histopathologically.Results and Conclusions :The histopathological findings; There was a statistically significant higher increase in HD, NP,PNI, PLI, FN, SVL levels of applied desflurane groups than control group (p0.05). The tissue levels of PON 1 in second, third, fourth were lower than the control group, but it was insignificant statistically (p>0.05). The tissue MDA level in second, third and fourth groups were higher than in control group, this increase in third and fourth group were statistically significant (p0.05).Conclusion: Our study; showed that the repeated desflurane anesthesia on old rats, damaged oxident/anti-oxidant balance at the cellular level by decreasing the level of PON 1 in liver and this damage occured histopathological liver injury through lipid peroxidation.Key Words : Anesthesia, Desflurane, Hepatotoxicity, Paraoxonase (PON 1 ), MDA.