Orta öğretim öğrencilerinin kişilik özellikleri ile spora katılımları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Relationship between secondery school student's personality traits and investigation of their participation in sport
- Tez No: 321913
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Spor, Spora Katılım
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, sporda psiko-sosyal alanda yapılan araştırmalara göre önemli bir değişken olan kişilik, lise öğrencilerinin spora katılımları çerçevesinde ele alınmıştır.Küçük bir kent görünümüne sahip olan Akçaabat'ta yapılan bu araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin bazı değişkenlere göre kişilik özellikleri ile spora katılımları arasındaki ilişkiler aranmıştır.Araştırmada, cinsiyet, yaş, ailenin gelir düzeyi, ikamet ettiği yer, kendine ait oda, kardeş sayısı, dinlenilen müzik türü, en çok izlenen televizyon programı, okuldaki beden eğitimi derslerine katılım, spor faaliyetlerine katılım bağımsız değişken olarak, kişilik ve spora katılım ise bağımlı değişken olarak ele alınmıştır.Araştırma verileri lise öğrencileri arasından tesadüfî yöntemle seçilen 204 kişilik bir örneklemden anket tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 13,0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Değerlendirme sırasında araştırma verilerinin frekans ve yüzdeleri alınmıştır. Ayrıca değişkenlerin, kişilik özellikleri ve spora katılım düzeylerine göre İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler T-Testi (Independent Samples T-Test), ilişkisiz örneklemler için Tek Faktörlü Varyans Analizi ( One-Way Anova), anlamlı farklılıkların hangi grubun lehine olduğunu saptamak için de LSD Post Hoch istatistiğinden faydalanılmıştır. Bu çalışmada hata düzeyi 0.05 olarak alınmıştır.Ortaöğretim öğrencilerinin bazı değişkenlere göre kişilik özelliklerinin spora katılımlarında etkisini araştıran bu çalışma sonucunda yaş değişkeni, aylık gelir düzeyi, ikamet yeri, kendine ait oda, spor dersine katılım, sportif faaliyetlere katılımın kişilik özellikleri spora katılım düzeyleri arasında ilişkiler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the sport is an important variable, according to surveys in the psycho-social personaliry, are discussed within the framework of high school students participate in sports.In this research Akçaabat'ta cityscapes with a small secondary school students participate in sports with some of the relationships between variables were sought by the personality traits.In this study, gender,age,family income level,place of residence,its own room,number of siblings,listening,music type,the most-watched television program,participation in school physical education classes, sports activities,participation as the independent variable,the dependent personality,and sports participation was treated as a variable.Research data from high school students randomly selected a sample of 206 persons have been obtained by the survey technique.The data obtained from the SPSS 13.0 statistical package was used. Frequency and percentage of survey data taken during the evaluation.In addition, variable, personality traits and levels of participation in sport unrelated to (independent) samplens (One-Way ANOVA), significant differences in favor of what the group to determine whether there is Post Hoch LSD statistic was consulted .In this study,the error level was set at 0.05.Secondary school students according to certavin variables, this study evaluated the effect of personality traits as a result of participation in sports, the age variable, the monthly income level, place of residance, his own room, a fitness course attendance, participation in sports activities is a significant relationship between personality traits participation levels in sport.Keyword: Personality, Sport, The Sport Participation