Genel liselerde İngilizce öğretimindeki başarısızlık nedenleri hakkında öğrenci, öğretmen ve veli görüşlerinin incelenmesi: Antalya ili örneği
An analysis of students', teachers' and parents' views about lack of success in teaching English at public high schools: Antalya province sample
- Tez No: 322015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretimi, Başarısızlık Nedenleri, Öğrenci / Öğretmen / Veli Görüşleri, English Teaching, Reasons for Lack of Success, Students? / Teachers? / Parents? Views
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı genel liselerde İngilizce dersindeki başarısızlık nedenlerini öğrenci, öğretmen ve veli görüşlerini dikkate alarak ortaya koymaktır.Araştırma evrenini 2011-2012 öğretim yılında Türkiye'deki tüm genel liselerde çalışan İngilizce öğretmenleri, öğrenim gören öğrenciler ve onların velileri; örneklemini ise Antalya ilindeki beş merkez ilçede (Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa) bulunan onbe? resmi genel lisede öğrenim gören 402 öğrenci, 58 veli ve bu okullarda görev yapmakta olan 50 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Öğrenci, öğretmen ve velilerin seçiminde tesadüfî örnekleme yöntemi kullanılmı?tır. Veri toplama aracı olarak ise ara?tırmacı tarafından geliştirilen Genel Liselerde İngilizce Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar Hakkında Öğrenci / Öğretmen / Veli Görüşleri Anket Formları uygulanmıştır.Araştırma sonucunda İngilizce sınıflarının kalabalık olmasının öğrenmeyi olumsuz etkilediği, İngilizce derslerinde seviye sınıfları uygulaması yapmanın öğrenmeyi olumlu etkileyebileceği, ders ve çalışma kitaplarının öğrenci ilgi alanları ve seviyeleri göz önüne alınarak hazırlanması gerektiği, İngilizce dersinin haftalık ders saatinin yetersiz olduğu, ders saatinin artırılmasının ve İngilizce dersinin seçmeli ders olarak öğrenciye sunulmasının uygun olacağı, dersliklerde çağdaş eğitim-öğretime katkı sağlayabilecek ders araç ve gereçlerinin bulundurulması ve kullanılmasının öğrenmeyi olumlu etkileyeceği, İngilizce dersini alan sınıflar ve haftalık ders saatleri ile ilgili yapılan değişikliklere uygun ders içerikleri, kitaplar ve programların hazırlanmasının iyi olacağı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the reasons for the lack of success in English subject at public high schools regarding students?, teachers? and parents? views. The population of the research is teachers of English, students and parents in public high schools throughout Turkey in 2011-2012 educational year. The sample of the study is comprised of 402 students studying at fifteen public high schools which are located in five central counties (Aksu, Dö?emealtı, Kepez, Konyaaltı and Muratpa?a) in Antalya province, 58 parents and 50 teachers of English who are currently working at the aforementioned fifteen public high schools. Random sampling method is utilized in the process of comprising student, teacher and parent samples. As data collection tool, Students? / Teachers? / Parents? Views on the Problems Encountered at Public High Schools in Teaching English Questionnaire Forms developed by the researcher were used. As for the results of the study, crowded classrooms in English lessons affect teaching negatively; forming homogeneous level classrooms in English lessons would affect learning positively; student books and workbooks should be prepared taking into consideration student concerns and levels; weekly English lesson schedule is insufficient; weekly English lessons should be increased and English should be presented to students as an elective subject together with the compulsory English lesson; providing contemporary audio-visual tools which can contribute to teaching process in classrooms and using these tools affect learning positively; subject contents, books and programmes appropriate for revised class levels studying English and revised weekly schedule for English lessons should be prepared are reached.