Medenî Usûl Hukukunda adlî yardım
Legal aid in Civil Procedure Law
- Tez No: 322022
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ÖZEKES
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adlî yardım, yargılama giderlerinden muafiyet, anayasal hak ve ilkeler, medenî usûl hukukuna hâkim olan ilkeler, legal aid, exemption from legal costs, constitutional rights and principles, principles for civil procedure law
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
Medenî usûl hukukunda adlî yardım, devletin sunduğu adalet hizmetlerinden doğan yargılama giderlerinden ilgiliyi geçici olarak muaf tutmak olarak tanımlanır. Bu çalışmada medenî usûl hukuku bakımından adlî yardım kurumu ayrıntılı olarak incelenecektir. Bu kapsamda olmak üzere beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, adlî yardımla ilgili genel bilgilere yer verilecektir. Yine bu bölümde karşılaştırmalı hukukta yer alan adlî yardım sistemleri hakkında bilgiler de verilecektir.Bir hakkın konusu olarak adlî yardım, kaynağını birçok anayasal temel hak ve ilkeden alır. Adlî yardımın anayasal temel hak ve ilkelerle ilişkisi ikinci bölümde ele alınacaktır. Ayrıca bu bölümde adlî yardımın medenî usûl hukukunun amacı ve medenî usûl hukukuna hâkim olan ilkelerle ilişkisi de incelenecektir.Hukukumuzda adlî yardımın düzenlenişi ile ilgili bilgilere üçüncü ve dördüncü bölümlerde yer verilecektir. Medenî usûl hukukunda adlî yardımın temel ilkelerinin düzenlendiği Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda adlî yardım konusu üçüncü bölümde incelenecektir. Dördüncü bölümde ise, adlî yardım bakımından özel düzenlemeler hakkında bilgiler verilecektir.Çalışmanın esas amaçlarından biri de, adlî yardımın düzenlemesi ve işleyişi ile ilgili sorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözümler bulmaya çalışmaktır. Çalışmanın beşinci bölümünde ise bu konu hakkında bilgiler verilecektir.
Özet (Çeviri)
Legal aid in civil procedure law is described to exempt concerning person temporarily from legal costs arising from justice services provided by state. In this study, the institution of legal aid in aspect of civil procedure law is examined. In that scope in the first chapter of this study, which includes five chapters, general information concerning legal aid is given. Nevertheless, in that chapter legal aid systems in comparetive law will be provided.As a matter of right, legal aid is based on many constitutional and fundamental rights and principles. The relationship between legal aid and constitutional and fundamental rights and principles is dealt with in second chapter. Again in this chapter, the relations of legal aid with the aim of civil procedure law and the principle which are prevalent over civil procedure law will be elaborated.Information for legislation of legal aid in our legal system is given in third and fourth chapters. Legal aid in Code of Civil Procedure which sets out fundamental principles for legal aid in civil procedure, is examined in third chapter. In the fourth chapter the information on special provisions for legal aid is given.One of the main purposes of the study is to find out problems concerning legislation and function of the legal aid and to resolve that problems. The fifth chapter focuses on this issue.