Eğitim fakültesi öğrencilerinin medya okuzyazarlık düzeyleri: İzmir örneklemi
Media literacy levels of the students in faculty of education: Sample of Izmir
  1. Tez No: 322066
  2. Yazar: ASUMAN TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, medya okuryazarlığı, bilgi okuryazarlığı, Media, media literacy, information literacy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; eğitim fakültesi öğrencilerinin medya okuryazarlık düzeylerinin belirlenerek, medya okuryazarlık düzeyleri ile demografik özelikleri ve kitle iletişim araçları ile olan ilişkilerinin incelenmesidir.Amaç doğrultusunda hazırlanan ölçek formu; 2010-2011 eğitim öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi?nde eğitim gören ve ölçek uygulamasını kabul eden 705 öğrenciye uygulanmıştır.Ölçeklerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Öğrencilerin demografik özelikleri ve kitle iletişim araçları ile olan ilişkilerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, medya okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Öğrencilerin medya okuryazarlık düzeylerinin demografik özelikleri ve kitle iletişim araçları ile olan ilişkilerine göre farklılaşma durumlarının incelenmesinde ise Tek yönlü ANOVA ve Scheffe testlerinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; eğitim fakültesi öğrencilerinin yüksek medya okuryazarlık düzeylerinde oldukları ve öğrencilerin yaşlarına, bölümlerine, mezuniyet alanlarına, televizyon izleme sıklıklarına göre medya okuryazarlık düzeylerinin farklılaşmadığı, cinsiyetlerine, öğretim türlerine, mezun oldukları lise türlerine, bilgisayara ve internete sahip olma durumlarına göre ise medya okuryazarlık düzeylerinde farklılaşmalar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to look into the relationship between media literacy levels, demographic characteristics and the mass media by determining the media literacy levels of students studying in the faculty of education. A survey was prepared for this purpose and given to 705 students who agreed to participate. These students were in the education faculty of Dokuz Eylül University and Ege University in 2010-2011 academic year.The data gathered from the surveys was analyzed on the computer using the statistics package program SPSS 17.0. While frequency and percentage statistics were used to determine the relationship between demographic characteristics of the students and the mass media, mean and standard deviation statistics were used to determine the media literacy levels. The One Way Anova Test and Scheffe Test were used to look intothe differences in the relationship between the media literacy level of the students and the demographic characteristics of them and the mass media. The findings showed that students of the education faculty have high levels of media literacy and the variables such as age, department, type of department graduated from in high school, and frequency of watching TV were not seen to be contributing much to the variety of media literacy levels. However, the variables such as gender, type of education, type of high school graduated from, computer ownership and having internet connection have an effect on the media literacy levels of the students.