Aspects of colonialism as represented in quests: Matthew Kneale's English Passengers
Matthew Kneale'ın English Passengers romanında sömürgeciliğin yolculuk öykülerinde temsili
  1. Tez No: 322148
  2. Yazar: ÖMER ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Matthew Kneale, İngiliz, sömürgecilik, Tasmanya, Matthew Kneale, British, colonialism, Tasmania
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Matthew Kneale'ın English Passengers romanı, Tasmanya'nın 19. Yüzyılda İngiliz sömürgesi olduğu dönemi ele almakta ve 1820 ile 1870 arasındaki yılları kapsamaktadır. Çok sayıda anlatıcı-karakter ile sağlanan geniş bir zaman ve mekân yelpazesi içinde roman, sömürgeci ve sömürgeleştirilen arasındaki ilişkilerin çeşitli yönlerini sunar. Bu ilişkilerde ırksal ve kültürel normlar sömürge yerlileri ve toplumdan dışlanmış olanlara karşı yaklaşımları belirlemektedir. Bu her iki grup da dinsel-ahlaksal ve yarı bilimsel söylemlere göre değerlendirilir. Sömürgecinin üstünlüğünü savunan ideolojiler sömürgeleştirilen üzerinde uygulanırken, iki tarafın karşılaşması ve etkileşimi, kendi içlerinde türdeş olarak kurulmuş ve birbirine karşıt görünen kimliklerini tehdit eder. Ancak, temsil edilen zamanda gelişen olaylar ve sömürge düzeni içinde çeşitli konumlara sahip olan karakterlerin bir arada sunulan anlatıları gösterir ki, ötekilik sorunu yalnızca birbirinden ayrı iki taraf arasında görülmemektedir. Sömürge yerlisi dışında da imtiyazsız toplulukların var oluşu ve yerli toplumun sömürgecilik faaliyetlerinden dolayı geçirdiği değişim, karşıtlıklara dayanan söylemlerin çürütülmesine yol açar. Bu tür ideolojik karşıtlıkların tarafları arasında kalan konumları temsil eden karakterlere söz hakkı verildiğinde, romanın sömürgecilik karşıtı duruşu, sömürgeci söylemlere karşı çıkan tek bir sesin oluşturulmasına değil, egemen ve egemen olmayan grupların içindeki ayrışıklığın vurgulanmasına dayanır. Zamanların ve bakış açılarının çokluğu, çatışan ideolojik kaynaklardan beslenen sömürgeci söylem içindeki tutarsızlıkları öne sürerek ve sömürgeci düzen aleyhine konuşan karakterler sunarak bu ayrışıklığı pekiştirir.
Özet (Çeviri)
Matthew Kneale?s English Passengers is based on the British colonization of Tasmania in the 19th century, spanning the years between 1820 and 1870. Its wide perspective of time and place provided by multiple narrator-characters presents different aspects of the relations between the colonizer and the colonized. In these relations norms of race and culture determine the approach to the colonized and the social outcast, both of whom are viewed according to religious-moralistic and semi-scientific discourses. While the ideologies advocating the colonizer?s superiority are applied on the colonized, their encounter and interaction challenge their constructed identities that appear as opposites homogenous in themselves. However, the course of the represented time and the juxtaposed narratives of characters that have diverse positions in the colonial order indicate that the problem of otherness is not only between two distinct entities. The existence of unprivileged groups other than the colony native and the native population?s change as a result of colonial practices lead to the undermining of the discourses based on oppositions. When such characters that represent states between the sides of these ideological oppositions are given voices, the novel?s anti-colonialist standpoint depends not on raising a single oppositional voice against colonial discourses, but on emphasizing the heterogeneity in both the dominant and the non-dominant groups. Multiplicity of times and perspectives support the element of heterogeneity, by suggesting the inconsistencies in the colonial discourse informed by conflicting ideological sources, and presenting in-between characters speaking against the colonial order.