Dış ticarette akreditif işlemlerinde operasyonel risklerin önlenmesi
Operational risks prevention of letter of credit transactions in foreign trade
- Tez No: 322294
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri, Akreditif, Operasyonel Riskler, Payment Methods in Foreign Trade, Letter of Credit, Operational Risks
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın konusu, dış ticarette akreditif işlemlerinde karşılaşılan operasyonel risklerin saptanmasıdır. Hedef ise, bu risklerin akreditif işleme konmadan önce en etkin biçimde minimize edilme yollarının sağlanması ve uygulanmasıdır. Tezin ikinci bölümünde dış ticarette yer alan ödeme yöntemleri anlatılmış, detaylı bir şekilde özelliklerinden, işlevlerinden ve risklerinden söz edilmiştir. Üçüncü bölümde, akreditifin ne olduğu anlatılmış ve 2007 yılında UCP'nin güncellenmesiyle birlikte meydana gelen değişiklikler belirtilmiştir. Son olarak, akreditifin uygulanmasında meydana gelebilecek olan operasyonel riskler tartışılmış ve bu riskleri önleyebilmek için ne gibi tedbirlerin alınması gerektiği savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to determine operational risks of letter of credit transactions in foreign trade. Target is to minimize these risks and apply them the most efficient way before the payment. In the second part of this thesis, payment methods of foreign trade described in detailed way, and also their features, functions and risks are mentioned. In the third part of this thesis, explained that what is a letter of credit and what changes are occurring in 2007 with an update of UCP revision. Finally, operational risks which may arise in implementing to the letter of credit in order to avoid these risks is discussed and defended what measures shoul be taken.