1498 numaralı Rize Şer'iyye sicil defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi (101-200 arası sayfalar)
Transcription and evaluation of Rize Religious court registers numbered as 1498 (pages 101to 200)
  1. Tez No: 322296
  2. Yazar: SEHER BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Rize Şer`iyye Sicilleri, Rize Sülâle İsimleri, Rize Yer İsimleri, Sosyal ve Ekonomik Hayat, Rize, Court Registers, Name of Family, Name of Places, Social and Economic Life
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
1498 Numaralı Rize Şer`iyye Sicili'nin bir bölümünün çalışıldığı bu tezde, amacımız, kayıtların günümüz Türkçesine çevrilmesi ve Rize'nin sosyal-ekonomik hayatına dair bir değerlendirme yapmaktır.Çalışmaya konu olan bölüm sicilin 101-200 arası sayfalarıdır. Giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, kısaca Osmanlı Devleti'nin hukuk sisteminden, Şer`iyye mahkemelerinden, Şer`iyye sicillerinden ve Rize'nin XIX. yüzyıldaki idari yapısından bahsedilmiştir. Birinci bölümde, kayıtlardan yola çıkarak Rize'nin sosyal ve ekonomik hayatına dair bir değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca kayıtlarda geçen sülâle ve yer isimleri çıkarılmıştır. İkinci bölümde, belgelerin özeti çıkarılmıştır. Üçüncü bölümde tezimize konu olan kayıtların transkripsiyonu yapılmıştır. Çalışması yapılan kayıtların önemli bir kısmını tereke paylaşımları, vasî tayinleri ve alacak davaları oluşturmaktadır. Bunun yanında boşanma, naib ataması ve nafaka talebi gibi farklı konulu kayıtlarda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation, in which a part of the Rize court registers numbered 1498 is studied, is to translate the registers into today?s Turkish language and make evaluations about Rize?s socio-economic life. The subject of the part studied are between the pages of 101-200. It consists of an introduction and three chapters. In the Introduction, the judicial system in the Ottoman State, courts and their registers and the administrative structure of Rize in the nineteenth century are briefly explained. In the first chapter, an evaluation is made about Rize?s social and economic life based upon the registers. In addition, the names of the families and the places are removed. In the second chapter, the registers are summarized. In the third chapter, the registers which are subject to the thesis are transcribed. A considerable part of the registers studied are composed of inheritance share, appointments of guardianship and action of debt. Furthermore, there are different registers like divorce, establishing proxy and alimony claim.