Katılım bankacılığının klasik bankalarla karşılaştırılması ve muhasebe uygulamaları
Comparison of conventional and particapation banking and its accounting practices
  1. Tez No: 322314
  2. Yazar: HAMZA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİTTER ÖZULUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Faizsiz bankacılık, Klasik Bankacılık, Özel Finans Kurumları
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 419
Özet
Dünyada ve Türkiye'de pek çok kurum, toplumsal talep sonucu ortaya çıkmıştır. Katılım bankacılığının ortaya çıkmasındaki en büyük neden de, yine toplum ihtiyaçları olmuştur. Dini nedenlerden dolayı faize karşı olan tasarruf sahiplerine ait fonların atıl kalması hem tasarruf sahiplerini hem de ekonomiyi olumsuz etkilemektedir.Dünyada, faizsiz bankacılık modelinin temeli 1963 ? 1966 döneminde ?Tasarruf Sandığı? biçiminde ortaya çıkan uygulamaya dayanmaktadır. Bu uygulama, faizsiz bankacılık modelinin ilk örneğini oluştururken, İslam Kalkınma Bankası'nın modern bankacılık anlayışı ile kurulmasında da etkili olmuştur.İslami ülkelerde başlayan, küreselleşmeyle birlikte birçok ülkeye yayılan katılım bankaları, gün geçtikçe daha da önemli hale gelmektedir. Türk finans sistemine 1980'li yıllarda giren katılım bankaları, personel, şube ve müşteri sayısı olarak geçen dönemde önemli gelişme göstermiş olup, bankacılık sektörü içerisinde önemli bir noktaya gelmişlerdir.Klasik bankacılıktan farklı olarak faizsiz finansman prensipleri doğrultusunda özel cari hesaplar ve katılma hesaplarında topladıkları fonları, çeşitli yöntemlerle değerlendiren katılım bankaları, oluşan kar ya da zararı tasarruf sahipleri ile paylaşmaktadırlar. Klasik bankacılıkta sabit bir getiri söz konusu iken, katılım bankalarında sabit bir getiriden söz edilememektedir. Tasarruf sahipleri, elde edilen kara ortak oldukları gibi oluşan zarara da ortak olmaktadırlar.Bu çalışmada, katılım bankaları üzerinde durularak, katılım bankaları klasik bankalarla karşılaştırılmış ve katılım bankalarının muhasebe uygulamalarına yönelik çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate and investment banking arose around the world including in Turkey as a result of several factors such as cultural reason, society needs, and religious reasons, religions just to mention a few. Due to the fact that interest is strictly forbidden and savings owners funds with the bank would lay idle causing a negative impact on both the economy as well as the savings owners.The interest free banking model first came out between 1963 and 1966 out of ?Savings Fund? this model it is not only a pioneer model of interest free banking but at the same time it was also strategic in the creation of modern banking of the Islamic Development Bank.Originally starting in Islamic states later on propelled by globalization corporate and investment banking has gradually become a force to reckon with in many countries. First introduced to the Turkish Finance sector around 1980s it has steadily boomed, year after year with increasing customer figures, personnel and branches to secure an important position in the finance sector.As opposed to conventional banking systems interest free banking raises capitol through both savings account and investment account from its customers which is diverted to various ventures from which profile generated or loss encountered is shared amongst the share holders. Another stark difference between conventional banking and interest free banking is that there is not a fixed sum gained on the principal as there is no interest and that savings owners share losses as well.This was a case study on banks specifically focused on looking at the difference between interest free corporation investment banks and conventional banks. And have been studied about the accounting practice of participation banks.Key Words : Participation Banking, İnterest Free Banking, Conventional Banking, Special Finance İnstitutions