Uzaktan algılama yöntemleri ile Kahramanmaraş ilinin arazi kullanım ve arazi örtüsü özelliklerinin incelenmesi
Remote sensing methods of land use and land cover characteristics of the province Kahramanmaraş
- Tez No: 322326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, CBS, Arazi Kullanım Değişimi, Elbistan Ovası, Remote Sensing, GIS, Land Use Change, Plain Elbistan
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Arazilerin potansiyelinin tespit edilmesi Türkiye için son derece önemlidir. Bunun için arazi özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu da ancak iyi bir coğrafi etüt ile mümkündür. Çalışmanın amacı Kahramanmaraş ili'nin arazi kullanımının ortaya konulması ve Kahramanmaraş Merkez ilçe ile Elbistan Ovasında arazi kullanımında meydana gelen zamansal değişimlerin tespit edilerek ortaya konulması şeklinde özetlenebilir. Aynı zamanda araziden en iyi ölçüde yararlanmanın yollarının tespit edilmesine, gelecek nesillere doğayı bozmadan daha sağlıklı bir yasam imkânı sağlamanın yollarının ortaya konulmasına yardımcı olacaktır. Bu tespitlerin yapılması için Kahramanmaraş ilinin 2008 ve 2010 yıllarına ait Terra Aster uydu görüntüleri ile 1985, 2000 ve 2010 yıllarına ait Landsat TM ve Landsat ETM+ uydu görüntüleri kullanılmıştır. Kullanılan uydu görüntüleri üzerinde ise kontrolsüz sınıflama teknikleri ile arazi sınıfları belirlenmiş ve son olarak doğruluk analizleriyle çalışmanın doğruluğu ve güvenilirliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
To determine the potential of the land is extremely important for Turkey. It is very important to know the terrain features. This can only be possible with a good geographical study. The aim of this study to discuss the land use of Kahramanmaraş and in the central district of Kahramanmaraş and plain Elbistan, temporal changes that have been accured must be identify for the land use. At the same time, it will help to determine best ways of benefiting land use and to provide more healthy ways of life to next generations without compromising the nature. To make these determinations Terra Aster satellite images of Kahramanmaraş Province for the years 2008 and 2010 and Landsat TM and Landsat ETM Satellite images for the years of 1985, 2000, 2010 were used. Unsupervised classification techniques and classification of fields were determined from the sateliite images. Finally, accuracy and reliability of working with accuracy field have been identified.