Türkiye'nin Filistin politikası (1945-1974)
Turkey?s policy towards Palestine (1945-1974)
  1. Tez No: 322327
  2. Yazar: ALİ BULDUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İsrail, Filistin Sorunu, Orta Doğu, Dış Politika, Denge politikası, Birleşmiş Milletler, Israel, The Palestinian Issue, Middle East, Foreign Policy, Balance Policy, The United Nation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
1880'li yıllarda önce Rusya'da ortaya çıkan ve anti-semitizm adı verilen Yahudi düşmanlığının daha sonra tüm Avrupa'ya yayılması neticesinde Yahudiler kendilerine bir yurt aramaya başlamışlar ve bu çerçevede de Filistin'i hedef seçmişlerdir. Ancak, Osmanlı Devleti'nin bir yabancı istilaya karşı siyasi tedbirler alması sayesinde Yahudiler, özellikle de Siyonistler bu emellerini gerçekleştirememişlerdir. Ancak, XX. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti'nin yıkılıp Filistin'in İngiltere mandası altına girmesiyle buradaki yerli halkın haklarını savunacak bir devlet kalmadığından Yahudiler İngilizlerin de teşvik ve himayeleriyle Filistin'e yerleşmeye başlamışlardır. İngiltere'nin yardımıyla Filistin'e yerleşen Yahudiler, 1948'de BM Taksim Planı doğrultusunda İsrail devletini kurmuştur. Bu dönemde Filistin Sorunu, dünyanın değişik yerlerinden gelen Siyonistlerin Filistin'e yerleşmek istemesine karşılık Filistinlilerin kendi öz topraklarını savunma mücadelesi şeklinde ortaya çıkmıştır. Ancak, önceleri yerel bir sorun olan Filistin Meselesi, İsrail Devleti kurulduktan sonra bölgesel ve uluslararası bir sorun haline dönüşmüştür. Bunda Filistin topraklarının işgal edilmesi ve bir milyondan fazla Filistinli Arap'ın yurtlarından sürülerek mülteci konumuna düşmesi temel etken olmuştur. Bilindiği gibi Filistin Sorunu her dönem bölge ve dünya siyaseti üzerinde büyük bir öneme sahip olmuş ve bu sorun bölgedeki çatışmaların temel nedeni olmuştur. Türkiye, sahip olduğu coğrafyanın tarihi, stratejik ve sosyo-kültürel özelliklerinin bir sonucu olarak Filistin Sorunu'nda genelde denge politikası izlemiştir. Bu dönemde Türkiye, Filistin Sorununa yönelik dış politikasında İngiltere ve ABD gibi ülkelerin etkin olduğu Batı bloğunun etkisinde kalmıştır. Türkiye, ABD ve Batı Bloğu ile ilişkilerinin kötüleştiği dönemde denge arayışlarına girmiş ve bu sebeple de Arap ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye çalışmıştır. Bu çerçevede Batı faktörü, Türkiye'nin bölge ülkeleriyle olan ilişkilerinde genelde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Jews who settled in Palestine with the help of the British Mandate in the early of 20th century, created the state of Israel in accordance with the partition plan of the United Nations. The Palestinian problem emerged in the form of Zionism which aimed to settle the outsider Jews into the Palestine territory and as a responce of this action the Palestinian Arabs started to defend their territories until a time before the establishment of the state of Israel. This situation led to outbreak of the Palestine Question as the millions of Palestinian Arabs had been driven out of their homes and country. As we know, the Palestinian issue have had a great importance on regional and world politics in every period and this issue has been the main reason of conflicts in the region. Turkey as a result geographical, strategiç, historical and socio-cultural reasons adopted a policy of balance on the Palestinian issue. During this period, Turkey?s foreing policy regarding the Palestinian problem was affected by the U.S. and the Western Block. When the relations were deteriorated with the Western Block and U.S. Turkey came closer with the countries of the Middle East in order to obtain the support of the regional countries. The Western factor has been the main element which shaped Turkey?s relations with the regional countries.