Orta sınıftan işçi sınıfına: Yeni proleterleşme süreci
From the middle class to the working class: The new proletarianization process
- Tez No: 322341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Beyaz Yakalı Çalışanlar, Yeni Orta Sınıf, Proleterleşme, Vasıfsızlaşma, Çağrı Merkezi Çalışanları, White-Collar Employees, The New Middle Class, Proletarianization, Dequalification, Call Center Employees
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kapitalist üretim ilişkilerinin 1970'li yıllardan bu yana geçirdiği dönüşüm, emek süreci ve sınıfsal ilişkilerde önemli değişimler yaşanmasına neden olmuştur. En önemli değişimlerden biri, refah devleti döneminde belli ayrıcalıklara sahip olan ?beyaz yakalılar?ın veya ?yeni orta sınıf?ın ayrıcalıklarını kaybetmeye başlaması ve vasıfsızlaşma, emekgücünün değersizleşmesi, artan düzeyde denetime ve baskıya maruz kalma, yabancılaşmanın yoğunlaşması, güvencesiz çalışma koşulları gibi faktörlerin etkisi ile yeni bir proleterleşme sürecine maruz kalmasıdır.Bu çalışmada, yaşanan dönüşümün yeni orta sınıf veya beyaz yakalı olarak tanımlanan kesim üzerindeki etkileri, üretim ilişkilerinde yaşanan dönüşüm ve bunun sınıfsal sonuçlarına dair literatürdeki teorik tartışmalar bağlamında ele alınmıştır. Çalışma çerçevesinde, literatür taramasının yanı sıra çağrı merkezi çalışanlarının çalışma koşulları ile ilgili bir saha araştırması yürütülmüş ve bu araştırmanın sonuçları önceki bölümlerdeki tartışmalara referansla ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The transformation of capitalist production relations since 1970?s has caused important changes to be experienced in the labor process and class relations. One of the most important changes is that ?the white-collar? or ?the new middle class? that had certain privileges in the welfare state period have started to loose their privileges and have been subject to a new proletarianization process due to factors such as dequalification, depreciation of labor force, being subject to increasing level of supervision and oppression, intensification of alienation, unsecure working conditions.In this study, effects of the said transformation on the group defined as the new middle class or the white-collar is discussed within the context of theoretical discussions in the literature as to the transformation of production relations and class results of that. In addition to literature review, a field survey related to working conditions of call center employees has been conducted within the frame of the study and results of this survey have been presented with reference to discussions in former chapters.