Bedenin metalaşması: İnternet gazeteciliği örneği
Commodification of the body: An example of internet journalism
- Tez No: 322452
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MEDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Beden, Kadın Bedeni, Erkek Bedeni, Bedenin Metalaşması, İnternet Gazeteciliği, Basılı Gazetecilik, Body, Women Body, Men Body, Commodification Of The Body, İnternet Journalism, Printed Newspaper
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnsanlığın varoluşundan bu yana kimi zaman aşağılanan, kimi zaman ise yüceltilen ?beden? olgusunun modern süreçlerle birlikte iktidar ve güç odakları tarafından kitlelerin yönlendirilişinde kullanılan en önemli nesne oluşu çalışmamızın çıkış noktası olmuştur. Çalışmamızın kapsamı içerisinde beden, önemli kitle iletişim araçlarından olan gazeteler çerçevesinde cinsellik, moda ve tüketim kültürünün önemli argümanlarından olan reklamlar bağlamında ele alınmıştır. İnternetin yaşamımıza girmesiyle birlikte değişen gazeteciliğin basılı gazeteler ile internet gazeteciliği olarak ayrıldığı günümüzde araştırmamızın her iki tür gazete kapsamında ele alınmasının daha sağlıklı olacağı düşünülmüştür. Bu bağlamda seçilen altı gazete (Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Radikal, Sabah ve Zaman Gazetesi) bir aylık süre içinde basılı gazete ve internet gazetesi olarak incelenmiştir. Çalışmanın ana amacı, bedenin belirli güç odakları tarafından, önemli kitle iletişim araçlarından olan gazeteler üzerinden nasıl kullanılarak metalaştırıldığının sunulmasıdır. Bireylerin gündelik yaşamlarının, okudukları gazetelerle farkında olarak ya da olmayarak nasıl tahakküm altına alındığı incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada kullanılan yöntem, literatür taraması, arşiv taraması, konu ile ilgili yazılmış teorik çalışmaların incelenmesi ve gazete incelemeleridir. Ayrıca konu ile ilgili yazılmış kitap, makale ve tezler de incelenmiştir. Bedenin egemen güçler tarafından kitlelerin sürekli bir yönlendiriliş nesnesi olarak kullanılışı günümüzde yerini kapitalist sistemin dayandığı medya ve tüketim kültürünün en önemli nesnesi haline gelişine bırakmıştır. Bu bağlamda bedenin, incelenen gazeteler kapsamında ele alınışında çok fazla kullanıldığı fakat internet gazetelerinde çok daha fazla metalaştırıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Body? phenomenon which is sometimes humiliated and sublimated since existence of human being has been the starting point for our study as being the most prominent object used by the government and power groups to channel the masses along with the modern processes. In our study, the flesh has been discussed as part of the advertisements, one of the important arguments of sexuality, fashion and consumption culture within newspapers, one of the most important mass media. Nowadays journalism differentiates as printed newspapers and internet journalism with the introduction of internet; it would be healthier to deal with the issue within both types of newspapers. In this regard, six newspapers were selected (Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Radikal, Sabah and Zaman) and printed and internet formats were analyzed for a month. The main purpose of the study is to present how flesh is commoditized by certain power groups through newspapers. It has been tried to be understood how daily lives of individuals are dominated with the newspapers. The method used in the study is literature and archive review, theoretical study and newspapers analysis. Furthermore, books, essays and theses on the subject have been reviewed. ?Body? phenomenon as being the most prominent object used by the government and power groups has been turned into the most important object media and consumption culture, which capitalist system is dependent upon today. It has been concluded that the flesh is used very often in the newspapers in question; however it is commodification most on internet newspapers.