PEM yakıt pili katalizörleri için destek malzemesi olarak iletken polimer/karbon kompozitlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of conducting polymer/carbon composites as PEM fuel cell catalyst suppo
- Tez No: 322575
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE BAYRAKÇEKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: PEM yakıt pili, iletken polimer, polipirol, poly(3, 4-etilendioksitiyofen), PEM fuel cell, conducting polymer, polypyrrole, poly(3, 4-ethylenedioxythiophene)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yakıt pilleri reaktan gazlar sağlandığı sürece kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan çeviren elektrokimyasal araçlardır. Diğer enerji dönüşüm sistemlerine göre daha sessiz ve daha verimli çalışmaktadır. Tüm bu avantajlara ve endüstriyel talebe rağmen yakıt pilleri uzun dönem çalıştıklarında meydana gelen performans kayıplarından dolayı ticarileşememiştir. Bu araştırmada PEM yakıt pili katalizörleri için destek malzemesi olarak iletken polimer/karbon kompozitleri geliştirilmiştir. İletken polimer olan polipirol (PPy) veya poli(3,4-etilendioksitiyofen) (PEDOT) ile iletken polimer/karbon kompozitleri monomerlerin karbon üzerinde kimyasal oksidatif polimerizasyonu ile sentezlenmiştir. Kompozitlerin elektriksel iletkenlikleri farklı dopantlar kullanılarak artırılmıştır. Ayrıca uzun dönem yakıt pili koşullarında kompozitlerin karbon korozyonuna dayanımının artırılması hedeflenmiştir. Hazırlanan kompozitlerin fizikokimyasal ve elektrokimyasal karakterizasyonu yapılarak en iyi performansa sahip malzemeye ulaşılmaya çalışılmıştır. PPy/karbon ve PEDOT/karbon kompozitlerinin PEM yakıt pillerinde destek olarak kullanılmaları açısından gelecek vaat eden alternatifler oldukları görülmüştür.2012, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
Fuel cell are the electrochemical devices that convert the chemical energy into electricity directly as soon as the reactants supplied. These devices operate more silent and efficient when compared to conventional systems. Despite the numerous advantages of the fuel cells and demand from various industries, they have not been commercialized so far due to decreasing of performance of PEMFCs during the long term operation. In this study, conducting polymer/carbon composites were synthesized as catalyst support materials for PEM fuel cells. Polymer/carbon composites with Polypyrrole (PPy) or Poly(3,4-ethylenedioxythiophene) (PEDOT) were prepared by in situ chemical oxidative polymerization of monomer on carbon black. Conductivities of the polymer/carbon composites were increased by addition of different dopants. Furthermore, it was aimed to decrease the performance losses due to the carbon corrosion for long term fuel cell conditions. The prepared catalyst were tested physcicochemically and electrochemically to reach the best performance. At the overall, the PPy/C and PEDOT/C composites seem to be a alternative support for the possible utilization in PEM fuel cells.2012, 88 pages