PEM yakıt pilleri için iletken polimer karbon destekli platin katalizörlerin mikrodalga yöntemi ile hazırlanması
Preparation of conducting polymer/carbon supported platinum catalysts by microwave irradiation technique for PEM fuel cell
- Tez No: 352104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE BAYRAKÇEKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Fuel cell, conducting polymer/carbon composites, microwave irradiation technique
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yakıt pilleri kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan çeviren elektrokimyasal araçlardır. Proton değişim membranlı yakıt pili (PEMYP) teknolojisi ticarileştirilmesi yönünde önemli adımlar atılmıştır ancak dayanıklılığı hala geleneksel enerji kaynaklarına karşı rekabet için önemli bir iyileştirmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmada da PEMYP katalizörlerinde yaygın olarak kullanılan karbon destek malzemesi yerine kimyasal olarak dayanıklı, uzun dönem yakıt pili çalışmalarında meydana gelecek oksidasyona karşı direnci yüksek ve yüksek elektriksel iletkenliklere sahip iletken polimer/karbon destekli platin katalizörlerin mikrodalga ısıtma yöntemi ile sentezi gerçekleştirildi. Polipirol (PPy) ve poli(3,4-etilendioksitiyofen) (PEDOT) ile iletken polimer/karbon (C) kompozitleri oluşturarak katalizör destek malzemesi hazırlandı ve daha sonra Pt nanoparçacıkları bu destek malzemelerinin üzerinde mikrodalga ısıtma yöntemi kullanarak oluşturuldu. Farklı karbon oranlarına sahip kompozit malzemelerle sentezlenen iki farklı iletken polimer içerikli katalizörlerin fizikokimyasal ve elektrokimyasal karakterizasyonları yapılarak en iyi performansa sahip katalizörlerin %35 karbon oranına sahip Pt:PPy/C katalizörü ile %12 karbon oranına sahip Pt:Pedot/C katalizörü olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimer: Yakıt pili, iletken polimer/karbon kompozitleri, mikrodalga ısıtma yöntemi
Özet (Çeviri)
Fuel cells are the electrochemical devices that directly convert the chemical energy into electricity. The proton exchange membrane (PEMFC) fuel cell technology has taken significant steps towards commercialization, but the durability to compete against conventional energy sources still is in need of significant improvement. In this study, instead of commonly used carbon supports for PEMFC catalysts we aimed to synthesize conducting polymer/carbon supports which have higher oxidation resistance after long term operations and have higher electrical conductivity for utilization in catalyst preparation via microwave irradiation technique. Conducting polymer/carbon composites were prepared by using polypyrrole (PPy) and poly(ethylenedioxythiophene) (Pedot) polymers. Pt nanoparticles were obtained via microwave irradition technique. Composite materials having different carbon ratios were used for the catalysts and physicochemical and electrochemical characterization of these catalysts were studied. The best performance was obtained for the composites having 35% C (Pt:PPy/C) and 12% C (Pt:Pedot/C).