Kazık destekli yanaşma yapılarının sismik yükler altında tasarımı
Pile supported marine structure design under seismic loads
- Tez No: 322617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE DORAN, PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazık destekli yanaşma yapıları, iskeleler, rıhtımlar, dayanıma göre tasarım, şekil değiştirmeye göre tasarım, itme analizi, Pile supported marine structures, jetties, wharfs, force-based design methods, performance-based design methods
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Limanlar, dünya ticaretinde büyük öneme sahip durak noktalarıdır. Sadece ülke ekonomileri için değil aynı zamanda küresel ölçekte ticari faaliyetlerin yapıldığı karşılıklı etkileşim alanlarıdır. Bu derece büyük bir öneme sahip olan liman alanları, doğru tasarlanmalı ve etkili şekilde kullanılabilecek özelliklere sahip olmalıdır.Bu noktalar göz önünde bulundurularak kıyı ve liman yapılarının tasarım ve analiz aşamaları için esas oluşturan DLH (2008) Deprem Teknik Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik, deprem etkileri altında temel ilke olarak performansa dayalı tasarımı esas almaktadır.DLH (2008)'de tasarım ve değerlendirme için dayanıma göre tasarım ile şekil değiştirmeye göre tasarım olmak üzere iki yöntem önerilmektedir. Ayrıca yönetmelik çerçevesinde Normal sınıfa giren kıyı ve liman yapılarının D1 deprem seviyesi altında Minimum Hasar, D2 Deprem seviyesi altında Kontrollü Hasar ve D3 deprem seviyesi altında ise İleri Hasar limitleri altında kalması istenmektedir. Şekil değiştirmeye göre tasarım ve değerlendirme, rıhtım ve iskeleyi oluşturan yapısal elemanlarla, yani kazıklarla, zeminin doğrusal olmayan etkileşiminin tanımlanmasını gerektirmektedir.Bu çalışmada, düşey ve eğik kazıklı bir iskele yapısının dayanıma göre tasarım ilkeleri ve yöntemleri anlatılmış, DLH 2008 esasları kapsamında örnek çalışmalar üzerinde hem dayanıma göre tasarım hem de şekil değiştirmeye göre tasarım yöntemleri kullanılarak performans analizi yapılmış ve deprem performansları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Port facilities are the main transportation bases for world trade and also an area of interaction from the local commercial activities to the global trade activities. For this reason, marine facilities shoul be designed properly and should be equipped with effective use in.Seismic performance evaluation of pile-wharf structures based on performance-based evaluation criteria is set forth by the Turkish Code for Shore Structures (TCSS, 2008). TCSS (2008) recommends two methods for design and evaluation of pile-wharf structures which are called Strength-based Design and Deformation-based Design.According to TCSS (2008), a Normal Class pile-wharf structure is expected to withstand D1 level of earthquake ground motion with minor or no damage (Serviceable Damage Level), D2 level of earthquake ground motion with short-term loss of serviceability (Controlled Damage Level) and D3 level of earthquake ground motion with long-term or complete loss of serviceability (Extensive Damage in Near Collapse). The nonlinear interaction between soil and pile should somehow be considered in the pushover analysis.In this study, it is mentioned about force-based design methods of the vertical/batter pile-wharf structures. Performance-based design methods and foce-based design methods were used separately for case studies and accomplished according to TCSS (2008) and results have been discussed.