Avrupa birliği çevre mevzuatı uyum sürecinde ÇED ve SÇD kavramları, İstanbul yat limanlarında uygulanabilirliği
Envıronmental ımpact assesment and strategıc envıronmental assesment ın process of european unıon environmeantal legıslatıon of Turkey, applıcabılıty ın Istanbul marınes
  1. Tez No: 322630
  2. Yazar: METİN KARASU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIRMA TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Etki Değerlendirmesi, Stratejik Çevresel Değerlendirme, Yat limanı, Environmental Impact Assessment, Strategic Environmental Assessment, Marina
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
1970'li yıllardan itibaren dünyada önem kazanan çevresel değerler ve bu alanda yapılan uluslararası toplantıları ve bilinçlenmeler çevre kavramını her geçen gün daha önemli hale getirmiştir. Bu süreçte Türkiye'de de çevre kavramı önem kazanmaya başlamış ve bu alanda ilgili çalışmalar hız kazanmıştır.Bir çevre bileşeni olarak kıyı alanları ve kullanımları artan turizm talebiyle gündemde üst sıralara çıkan bir kavram olagelmiştir. Süreç içinde yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm kıyı alanlarının yüklenmiş olduğu fonksiyonların nicelik ve niteliklerinin planlama sorunlarıyla da birleştiğinde önemli çevre sorunlarını tetikleyen bir unsur olmaya başlamıştır.Kıyı alanları günümüzde önemli bir turizm türü olan yat limanları inşaat sürecinde özellikle ekolojik açıdan olumsuz etkilenmektedir. Kıyı alanlarıyla ilgili Türkiye'de geçmişteki bazı dönemlerde oluşan yasal boşluklar ile kıyı alanları tahrip edilmiştir. Son dönemde artış gösteren kruvaziyer limanlar için Kıyı Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılmış, bu değişikler ile kıyı alanları yapılaşmaya açılmıştır.Bu tez çalışmasında yat limanı yapım sürecinde uygulanan ÇED'in verimliliği değerlendirilmiş, çevre kavramı ve ÇED incelenmiş, kıyı alanları ile ilişki kurulmuştur. İstanbul'da örnek alan olarak Pendik Yat Limanı seçilmiş, ÇED Raporu'nun içeriği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since 1970s the considerable global importance of the environmental aspects has brought open discussions in international congresses. During this time the importance of environmental aspects has brought in national studies and laws.Nowadays, coastal zones ecologically are negatively affected by the construction of the marinas one of the main componenent of the tourism. In the past, some of the coastal zones were destroyed due to the legal gap of Turkey. After rearrangements in coastal zone laws, it is allowed to construct cruise ports.In this master of science thesis, environment concept and EIA are examined and related with coastal zones. During the construction of marinas, EIA process is commented. Pendik Marina was preferred in order to study in Istanbul for EIA Report.