Üç boyutlu kent modelleri ve internet erişimi
Three-dimensional urban models and internet access
  1. Tez No: 322631
  2. Yazar: ESRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMAGÜL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: 3B Modelleme, 3B Kampüs Bilgi Sistemi, Web Tabanlı CBS
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Son yıllarda özellikle bilgi teknolojilerinde meydana gelen ilerlemeler, bilginin farklı formatlarda toplanabilir ve depolanabilir bir hal alıp Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile kullanıma sunulmasını kolaylaştırmıştır. Benzer şekilde Üç Boyutlu (3B) veri toplama ve görselleştirme teknikleri paralelinde gelişen 3B kent modelleri, günümüzde giderek güçlenen fotogrametri bilimi ile ayrılmaz bir bütün olan CBS'nin tamamlayıcılarından biridir. 3B kent modelleri elde edilen son grafik ürün olmasına rağmen CBS açısından görselleştirmenin ilk noktasını teşkil etmektedir.Sanal ortamda oluşturulan 3B modeller farklı disiplinler tarafından tıptan kent planlamaya, bilgisayar oyunlarından sanal turizme kadar birçok alanda kullanılmaktadır. 3B kampüs modeli olarak anılan modellerde kent modellerinin bir parçasıdır. İki Boyutlu (2B) veya 3B olan bu modeller üniversite tanıtımından, planlamaya birçok alanda kullanılmakla beraber üniversitedeki yaşamın sürdürülebilir olmasına da katkı sağlamaktadır.Bu çalışmada, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsünün 3B modelinin oluşturulması ve bu modelin internetten sunulması hedeflenmiştir. Çalışmada hâlihazır haritalar, planlar, hava fotoğrafları, uydu görüntüleri ve ortofotolar ile arazide çekilen fotoğraflar kullanılmıştır. Takip edilen işlem adımları; verilerin temini ve düzenlenmesi, CBS ortamına aktarılması, sayısal yükseklik modelinin (SYM) oluşturulması, binaların kat yüksekliklerine göre üçüncü boyuta yükseltilmesi, bina cephelerinin gerçek cephe fotoğraflarıyla kaplanması, yol, ağaç vb diğer objelerin görselleştirilmesi ve tamamlanan 3B modelin internetten sunulması şeklindedir. Burada temin edilen verilerin düzenlenmesi ve revize edilmesi uygulamalarında Microstation ve NetCAD gibi CAD tabanlı yazılımlar kullanılmış, sistemin kurulması ArcGIS yazılımı ArcCatalog, ArcMap Ve ArcScene arayüzleri ile gerçekleştirilmiş, 3B model SketchUp programında görselleştirilmiş ve websiteX5 evolution yazılımı ile hazırlanan internet sitesi üzerinden web tabanlı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technological advances in recent years, especially the ones in information technology, have facilitated acquisition of information in different formats and storage thereof and provision of same thanks to Geographic Information Systems (GIS). Similarly, 3D urban models developed in parallel with three-dimensional (3D) data acquisition, and visualization techniques are the complementary components of GIS which is an integral whole with the increasingly developing science of photogrammetry. 3D urban models, albeit being the latest graphic products obtained, constitute the first step of visualization in terms of GIS.3D models created in a virtual environment are employed in many fields through different disciplines such as medicine, city planning, computer games and virtual tourism. Models referred to as 3D urban models are a part of the urban model. These models that are two (2D) or three (3D) dimensional are used in many fields from university presentation to planning as well as the contribution thereof to university life.In this study, it is aimed to create the 3D model of Yıldız Technical University?s (YTU) Davutpaşa campus and broadcast same via the internet. The study has been carried out through employment of ready maps, plans, aerial photographs, satellite images and photographs taken in the field by orthophotos. The steps followed in the process are as follows: data gathering and editing, transfer of foregoing to GIS environment, creation of digital elevation model (DEM), creation of three dimensional view of buildings through computations incident to floor height thereof, covering the facades of buildings with actual facade photographs thereof, visualization of roads, trees and other objects and broadcasting of the completed 3D model via the internet. CAD-based software such as Microstation and NetCAD were employed in editing and revision of the data provided and the system was built by virtue of interfaces such as ArcGIS software, ArcCatalog, ArcMap and ArcScene while the 3D model was visualized thanks to SketchUp program and broadcasted as a web-based application via the internet Web site created by the websiteX5 evolution software.