The socio-political dynamics of transition to democracy in Albania
Arnavutluk'da demokrasiye geçişin sosyo-politik dinamikleri
  1. Tez No: 364827
  2. Yazar: ELONA RUSİ KARACALARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF MANDACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, Geçiş Siyaseti, Demokratikleşme, Otoriter Rejim, Siyasal Partiler, Albania, Transition Politics, Democratization, Authoritarian Regimes, Political Parties
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma otoriter rejimlerden demokrasiye geçişe dair teorik görüşler ışığı altında Arnavutluk'un yirmi yıldır süren demokratikleşme sürecinin temel esaslarını ortaya koymaya çalışmaktadır. Çalışmada Arnavutluk örneğinin 1990'ların başlarında siyasal değişimler geçirmiş Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinden farklılıklar gösterdiği öngörülmektedir. Bu amaç doğrultusunda söz konusu ülkelerin demokrasilerini sağlamlaştırmakta gösterdikleri başarının önceki demokratik deneyimlerine, otoriter rejimlerin tipine, geçiş süreçlerinin biçimine ve sonuç olarak da ortaya çıkan parti siyasetine bağlı olduğunu öngören temel hipotezler gözden geçirilmektedir. Bu çalışmanın temel çıktısı Arnavutluk'un tecrübe ettiği geçiş sürecinin ve aynı zamanda ilgili teorik görüşlerin test edilmesine olanak sağlayacak, temel teorik görüşler doğrultusunda hazırlanmış bir yol bağımlı model ortaya koymasıdır. Ayrıca, bu çalışma söz konusu modelin Arnavutluk'taki demokrasinin konsolidasyonu sürecine uygulanmasıyla saptanacak sapmaların yine bu ülkenin kendine özgü siyasal ve sosyal karakteristikleri vasıtasıyla açıklanabileceği öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims at unfolding the basics of Albania's two-decade-long democratization process under the light of the theoretical views regarding the forms of transitions from authoritarian to democratic regimes. It is envisioned that the Albanian case exposes drastic differences from the political transformations that Eastern and Central European countries underwent in the beginning of the 1990s. For the mentioned purpose, a number of key hypotheses which sought the reasons of those nations' success and/or failure in consolidating their democracies in the earlier democratic practice, types of the preceding authoritarian regimes, forms of transition and as a consequence in the party politics are examined. The basic output of this study is a path-depended model which is in congruent with the established views, and with the help of which Albania's transition to democracy is analyzed as well as the established theoretical templates are tested. It is envisaged that the deviations that are discerned when the involved path depended model is applied to the course of democratic consolidation in Albania can well be defined by referring to the country's idiosyncratic political and societal features.