Bazı önemli dış mekan süs bitkilerinine ait yeşil çeliklerin köklenme oranlarının belirlenmesi
The determination of rooring ratio of soft-wood cutting of some important ornamental plants
- Tez No: 322689
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süs bitkisi, çelikle çoğaltma, IBA
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma, 8 farklı süs bitkisine ait yeşil çeliklerin köklenme durumunu belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, erguvan(Cercis siliquastrum), manolya (Magnolia soulangiana), söğüt yapraklı ispir (Spiraea salicifolia), Japon ayvası (Cydonia japonica), filbahri (Philadelphus coronarius saxifragaceae), leylak (Syringa vulgaris), oya ağacı (Lagerstroemiaindica) ve gülhatmi (Alcea rosa) bitkileri kullanılmıştır. Araştırmada erguvan çelikleri 8000, diğer türlerin çelikleri ise dilimden önce 2000 ppm'lik IBA (İndol Butirik Asit) çözeltisine batırılmıştır. Çalışma sonunda erguvan ve Japon ayvası dışındaki bitkilere ait yeşil çeliklerin yüksek oranda bir köklenme başarısı gösterdikleri belirlenmiştir. Japon ayvasında, IBA uygulanan çeliklerde % 33.3, erguvanda ise % 10 oranında köklenme elde edilmiştir. IBA uygulaması sadece manolyada, köklenme yüzdesini kontrole göre önemli derecede artırmıştır. Erguvan, Japon ayvası, oya ağacı ve filbahri bitkileri çeliklerinde ise IBA'nin önemli bir etkisinin olmadığı görüşmüştür. Söğüt yapraklı ispir, leylak ve gülhatmi bitkilerinin yeşil çeliklerinde ise hem kontrol uygulamasından hem de IBA uygulamasından yüksek oranda köklenme elde edilmiştir. IBA uygulaması, gülhatmi hariç kullanılan diğer bitkilerin tamamında çelik başına kök sayısını artırmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine rooting percentage of soft-wood cuttings of eight different ornamental plants. In this study, cuttings of redbud(Cercis siliquastrum), magnolia (Magnolia soulangiana), spiraea (Spiraea salicifolia), Japanese quince(Cydonia japonica), mock-orange (Philadelphus coronaries saxifragaceae), lilac (Syringa vulgaris), crapemyrtle (Lagerstroemia indica) and hollyhock (Alcea rosea) were used. Before cuttings were planted, the cuttings of redbud were dipped into 8000 ppm IBA, the cuttings of other species were dipped 2000 ppm IBA solutions. In the result of the study, except for redbud and Japanese quince, other species had high rooting ratios. IBA-treated cuttings of Japanese quince and redbud rooted with 10% and 33.3% respectively. IBA treatment increased significantly rooting percentage of cuttings in magnolia, and did not caused significant difference in cuttings of redbud, Japanese quince, crape myrtle and mock-orange, relative to control treatment. High rooting percentages were observed in both control and IBA treated cuttings of spiraea, lilac, and hollyhock. IBA treatment increased the number of root per cutting in all species used in this study, except for hollyhock.