Aşılama öncesi Amerikan asma anaçlarına ön bekletme uygulamalarının fidan randımanı üzerine etkileri
The effect of pre-grafting stratification in grapevine rootstocks on grafted-rooted sapling ratio
- Tez No: 322697
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tüplü Asma fidanı, Amerikan asma anacı, Aşılama, Ön alıştırma, Fidan randımanı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, aşılı asma fidanı üretiminde aşılama öncesi anaçları kaynaştırma odasında bekletmenin fidan randıman ve kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, Amerikan asma anaçlarına ait çelikler (140 Ruggeri, 110 R, Ramsey ve 1103 Paulsen-Şahit) soğuk hava deposundan çıkarıldıktan sonra farklı (4, 8, 10 gün ) sürelerde kaynaştırma odasında (27?C, %80 nem) bekletilmiştir. Çelikler Narince üzüm çeşidine masabaşında aşılandıktan sonra, serdada tüplü fidan üretimi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, aşılı çeliklerde kallus gelişim düzeyi, aşı başarı oranı; fidanlarda sürgün uzunluğu, kök sayısı, kök uzunluğu, kök gelişim düzeyi, fidan randımanı ve birinci boy fidan randımanı değerleri saptanmıştır. İki yıl yürütülen çalışma sonunda, Amerikan asma anaçlarına ait çelikleri aşılama öncesi 8 gün süreyle kaynaştırma ortamında bekletmenin fidan randımanı ve kalitesi üzerinde olumlu etkilediği saptanmıştır
Özet (Çeviri)
This research is conducted to determine the effect of the incubation of the grape vine rootstocks before the vaccination process at the combining room, on the seedlings yield and quality. In the study, the American vine rootstock cuttings (140 Ruggeri, 110 R, Ramsey and 1103 Paulsen-Şahit), after being taken off from the cold rooms have been incubated for different period of time (4, 8, 10 days) at the combining room (27 ° C, 80% humidity). Upon the vaccination of the Sauvignon grape cultivar made through the desk work method, in greenhouse were realized the tube seedlings production of the cuttings. In this study were determined the level of grafted cuttings callus development, vaccine success rate; seedling shoot length, root number, root length, root development level, seedling yield and yield values for the first size seedling yield. At the end of the study carried out in two years, was ascertained the positive effect of incubation implemented 8 days before the vaccination of the American grape vine rootstocks on the yield and quality of seedlings.