Tokat ili Niksar ilçesi ceviz bahçelerinin mineral beslenme durumlarının belirlenmesi
Determination of mineral nutrientstatus of walnut orchardsin Niksar districh of Tokat province
  1. Tez No: 322730
  2. Yazar: MEHMET ADIMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tokat-Niksar, ceviz bahçesi, toprak ve yaprak analizi, mineralbeslenme, Tokat- Niksar, walnut orchard, soil and leaf anaysis, mineral nutrition
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma Tokat İli Niksar ilçesinde yetiştiriciliği yapılan ceviz bahçelerinin mineralbeslenme durumlarını toprak ve yaprak analizleri ile belirlemek amacıylayürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda Niksar yöresini temsil edecek şekildebelirlenmiş 72 bahçeden 0-30 cm ve 30-60 cm derinliklerden alınan toprak örnekleri veaynı ağaçlardan alınan yaprak örnekleri analiz edilmiştir. Toprak örneklerinde pH,CaCO3, elektriksel iletkenlik (EC), bünye, organik madde, yarayışlı fosfor (P),potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn)ve bakır (Cu); yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve Cu analizleriyapılmıştır. Yaprak ve toprak örneklerinin analiz sonuçları, sınır değerleri ilekarşılaştırılarak, incelenen bahçelerin besin maddeleri durumları ve beslenme sorunlarısaptanmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; ceviz bahçelerinin toprakları genelolarak killi, killi tınlı ve sitli killi tınlıdır. Toprakların tuzluluk sorunu yoktur.Toprakların kireç içerikleri orta ve yüksek düzeydedir.Toprak reaksiyonları hafifalkalidir. Organik madde içerikleri düşük ve orta çıkmıştır. 0-30 cm derinline aittoprakların % 61' inde P, % 37' sinde K, % 29' unda Zn ve % 11' inde Fe noksanlığıolduğu belirlenmiştir. Ceviz yapraklarının % 69' unda N, %57' sinde P, % 42' sinde K,% 71' inde Mg, % 74' ünde Ca, % 33' ünde Fe, %21' inde Zn, %93' ünde Mn ve%100' ünde Cu noksanlığı olduğu ortaya çıkmıştır. Toprak örneklerinin analiz sonuçlarıile yaprak örneklerinin analiz sonuçları arasında önemli düzeylerde pozitif ve negatifkorelasyonlar tespit edilmiştir.2013, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine mineral nutrient status of walnut orchards by soil andleaf analysis in Niksar districh of Tokat province. For this purpose, the soil samples thathave been taken from 0-30 cm and 30-60 cm depthness from 72 garden whichrepresents the features of Niksar district and leaf samples from the same trees areanalysed. The analyses were made to determine pH, CaCO3, EC, texture, organicmatter, available P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu in soil samples and N, P, K, Ca, Mg,Fe, Zn, Mn and Cu in leaf samples. By comparing the results of soil and leaf sampleswith boundary values, it is attempted to determine feeding problems and conditions ofnutrient elements of investigated gardens. According to the results, it has been foundthat the soils of experimental area were clay, clayloam and silt clay loam in texture. Thesoils do not have salinity problem. Lime contents of soil are medium and high level. pHis slightly alkaline. Organic matter contents of soils are low and medium levels.Phosphorus, K, Zn and Fe concentration of soils in 0-30 cm dept were foundinsufficient 61%, 37 %, 29 % and 11 %, respectively. It has also been found that 69 %N , 57 % P, 42 % K %, 71 % Mg, 74 % Ca, 33 % Fe, 21 % Zn, 93 % Mn and 100 % Cuof walnut leaves had insufficient levels. The significant positive and negativecorrelations were evaluated between the analysis results of soil samples and the leafanalysis results.2013, 54 pages