İşlem oyununun yapay zeka destekli simülasyonu
Artificial intelligence ? aided simulation of arythmatic operations game
- Tez No: 322786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİM ÇAĞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, Dört işlem, Oyun teorisi, Nash dengesi, Minimax Oyun ağaçları, İşlem oyunu, Artificial intelligence, Four operation, Game theory, Nash equilibrium, Minimax, Game trees, Arithmetic operations game
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İşlem oyunu, 2009 tarihinde Çağman tarafından ortaya atılmıştır. Bu oyun, dört işleme dayalı iki kişiyle oynanan bir zekâ oyunudur. Bu çalışmada, oyununun yapay zekâ teknikleri kullanılarak bilgisayar simülasyonu yapıldı. Bu programın amacı, oynayanların dört işlem becerisini geliştiren bir eğitim materyali elde etmektir. Bu amaçla, önce oyun teorisinin ve yapay zekânın tarihi ve gelişimi incelendi. İşlem oyunun detaylı bir şekilde tanıtıldıktan sonra bu oyunu oyun teorisindeki konumu tartışıldı. Bu çalışmada kullanılan yapay zekâ materyali ve tekniklerinden olan, oyun ağaçları, minimax, ?-ß budama yöntemleri verildikten daha sonra bu yöntemler kullanılarak işlem oyununun programı yapılmıştır. Bu program, sıfır toplamlı ve çok boyutlu dizi uzaylarında oyun geliştirenler için yardımcı bir kaynak olacaktır2012, 85 sayfa
Özet (Çeviri)
Arithmetic operations game has been established by Çağman in 2009. This is a intelligent and two person game based on the four arithmetic operations. In this study, the simulation of the game has been created by means of applying artificial intelligence techniques. The purpose of the software is to make itself material that improves operations. To this end, delelopment of the histories of game theory and artificial intelligence have been studied. The position of the game in game theory has been discussed after arithmetic operations game has been demonstrated in detail. In this study, game trees, minimax, ?-ß pruning methods which are the artificial intelligence materials used in this study have been explained; afterwards, this software will be a aiding resource for game developers who design zero-sum games and multi-dimensional array games.2012, 85 page