Trafik kazalarının azaltılmasında trafik birimlerinin eğitimi
The reduction of traffic accidents traffic education units
- Tez No: 322917
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. KÜRŞAT ÇUBUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Trafik kazaları, Trafik birimleri, Eğitim, Traffic accidents, traffic units Education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde tüm toplumlar için yaşamın olmazsa olmazı güvenli bir ortamda hayatını devam ettirebilmektir. Güvenli yaşam alanları oluşturmak, güvenli trafik ortamı sağlamak gibi. Trafik güvenliğini sağlamak sadece genel kolluk olan polis ve jandarmanın görevleri arasında yer alırken, günümüzde sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşları da bu konuda üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yol yapım çalışmaları ve kaza sonrası alt yapıda meydana gelen hasarların bakım ve onarımları, Sağlık Bakanlığı'nın acil servis ekipleri, itfaiye ekiplerindeki kurtarma ekipmanları gibi.Genel anlamda trafik düzeninin sağlanması ve trafik kontrollerinin yapılarak kural ihlallerinin önlenmesi, trafik kazalarına karşı önlemleri almak ve meydana gelen trafik kazalarına müdahale etmek trafik kolluğu olarak görev yapmakta olan trafik polislerinin ve jandarma trafik timlerinin görevidir.Çalışmada trafik kazalarına sebep olan yol kullanıcıların hatalı davranışlarını düzeltmeye yönelik olarak; trafikte iken yol kullanıcılarının eğitimini sağlamak ve davranışlarında değişiklik sağlamak amacıyla 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve diğer kanunların verdiği yetkileri kullanarak trafik düzenini ve kontrolünü sağlamak, denetlemek ve trafik kazalarına karşı gerekli önlemleri almakla görevli olan trafik polisleri ve jandarma trafik timinde görevli personelin trafik görevlerine yönelik olarak almış olduğu trafik eğitimleri incelenerek, eğitimin trafik personeline yapacağı katkı ve bu katkının trafik kazalarını önlemeye yönelik etkileri ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today?s world the most basic essence of life is to survive in a secure enviroment. Like forming secure living enviroments and providing safe traffic enviroments.Although providing the security of traffic is among the duties of police and gendarmerie who are general security forces,today civil society associations and public foundations also work to fulfil their responsibilities on this issue,like road building works of the General Head Office of Highways ,maintenance and reparation of the infrastructure damages, emergency service teams of the Ministry of Health and actions of the rescue teams of the fire brigades.In general meaning, the maintenance of the traffic order and the prevention of traffic rule violation by checking the traffic,taking measures against traffic accidents and helping the traffic accidents are among the duties of traffic squads of police and gendarmerie.In this study in order to improve the misbehaviours of the road users and and provide the traffic education of road users and to change their behaviours ,we have examined the traffic training given for traffic duties to the staff who work in the police and gendarmerie traffic squads whose duties are to provide the order and control of the traffic , check the traffic,and take the necessary measures against the traffic accidents using the powers given by the Road Traffic Act,issue 2918, and other legislations and we have put forward its contribution to the staff of the traffic squads and and the effects of this contribution on preventing the traffic accidents.