Termal kamera görüntülerinin iyileştirilmesi
Enhancement of thermal camera images
  1. Tez No: 323054
  2. Yazar: MÜCAHİT ÇALIŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Termal görüntüleme, Görüntü iyileştirme, Termografi, Image processing, Thermal imaging, Image enhancement, Thermography
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tüm cisimler yapılarına göre az veya çok kızılötesi ışınım yayar. Termal kameralar farklı optik spektrumlarda çalıştıkları için insanların gözle göremediği ancak cisimlerden salınan bu kızılötesi ısıyı algılayarak cisimlerin bir renk haritasını çıkarırlar. Bu sayede ısı farklılığı mantığından yararlanarak nesnelerin ayrıştırılması mümkün olur ve canlı/cansız nesneler ayrı ayrı tespit edilebilir. Ancak çoğu zaman termal kameralar ile alınan görüntülerin olumsuz hava şartlarından etkilendiği, gürültülü olduğu, parlaklık seviyesinin düşük/yüksek olduğu ve karşıtlık ayarlarının düzgün olmadığı tespit edilmiştir. Özellikle siyah renkli şemsiye gibi, nesnelerden salınan ısıyı engelleyici cisimler görüntüyü algılamayı daha da zorlaştırmaktadır. Bütün bu olumsuz nedenlerden dolayı nesneleri birbirinden tam olarak ayırt etmek ve nesneleri gözle görülür bir şekilde rahatça seçmek, elbette güçleşecektir. Bu tez çalışmasında, termal görüntüler türev işlemleri ve Fourier değişimi kullanılarak iyileştirilmiştir. Geliştirilen teknik ile görüntüdeki termal nesneler belirginleştirilmiştir. Ayrıca görüntüde var olan gürültü, karşıtlık eksikliği ve diğer nesneler ortadan kaldırılmıştır. Deneysel sonuçlar termal görüntünün iyileştirilmesinde geliştirilen yöntemin oldukça başarılı olduğunu göstermektedir. Geliştirilen bu uygulama yönteminin yardımı ile uygulamada karşılaşılan görüntü yanılması sonucu oluşabilecek çeşitli olumsuzluklarında önüne geçilebilecektir.
Özet (Çeviri)
All objects emits infrared radiation in any amount according to their structure. Since thermal cameras work with different optical spectra, they provide a heat map by detecting this infrared heat, emitted by objects, which human cannot see. Thus, it is possible to decompose the objects by benefiting from the temperature difference and the living/lifeless objects can be identified separately. However, it is detected many times that the thermal cameras are effected by the bad weather conditions and noise, apart from this it is recognized that their brightness level is low/high and their contrast settings are not proper. Especially like a black colored umbrella, substances blocking the heat emitted from objects make the image detection more difficult. Because of all these negative reasons, it is difficult to distinguish the objects accurately and select them clearly. In this thesis, thermal images have been enhanced by using derivative operations and Fourier transform. Through this technique, the thermal objects on the image have been made clear. Furthermore, the distortion, lack of contrast on the image and the other objects have been clarified. The experimental result show that the developed method to recover thermal image is extremely succesful. Through this method, various problems coming out of illusions faced in the practice will be prevented.