Satureja hortensis L. özütünün Ehrlich asit tümörü oluşturulmuş Swiss Albino türü farelerde in vivo antitümöral etkisinin araştırılması
Research of in vivo antitumoral effect of satureja hortensis L. extract burden Ehrlich ascites tumour in Swiss Albino mice
  1. Tez No: 323097
  2. Yazar: AHMET ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKGÜL, YRD. DOÇ. DR. İ. HALİL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Patoloji, Biology, Botany, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: EAT, Swiss albino, Satureja hortensis, EAT, Swiss albino, Satureja hortensis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada in vivo kanser modellerinde etkinliği değerlendirilmemiş olan S. hortensis bitkisi, Ehrlich asit tümörü (EAT) oluşturulmuş Swiss albino ırkı farelere gavaj yoluyla verilerek in vivo antitümöral etkisi araştırılmıştır.Çalışma kapsamında 28-30 gr ağırlığında 8-10 haftalık 60 adet erkek Swiss albino soyu fare kullanılmıştır. Tüm hayvanlar randomize olarak 6 gruba bölünmüş (n=10) ve kontrol grupları hariç tüm gruplara 0,1 ml PBS'de süspanse edilmiş 1x106 EAT hücresi intraperitonal olarak enjekte edilmiştir. Deneme gruplarına ise S. hortensis özütü (150-200-250mg/kg/gün) olarak gavaj yoluyla verilmiştir. Özütün uygulamaya başlama zamanı tümör inokülasyonundan sonraki 3. gündür ve uygulama süresi 10 gün ile sınırlandırılmıştır.. Kontrol gruplarına ise S.hortensis özütü yerine aynı hacimde çeşme suyu 10 gün boyunca gavaj yoluyla uygulanmıştır. Tümör gelişimi üzerine S. hortensis özütünün etkileri sırasıyla günlük besin ve su tüketimi, ağırlık artışı ve histopatolojik olarak değerlendirilmiştir.EAT'den kaynaklanan tümör yükünü 150 mg/kg/gün S. hortensis uygulaması azaltmıştır. Bu grupta görülen ortalama vücut ağırlığındaki azalışın yanı sıra, histopatolojik değerlendirmeler S. hortensis'in tümör hücreleri üzerine baskılayıcı etkileri olduğu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The in vivo antitumoural effect of S. hortensis L. ethanol extract on Swiss albino mice induced with Ehrlich ascites tumour (EAT) was determined for the first time. In this study 60 Swiss albino mice were used which body weights were 28-30 g and ages are 8-10 weeks. 6 groups were formed with all animals randomly (n=10) and 1x106 EAC cells suspended with 0.1 ml PBS were injected intraperitoneally to all groups except from control groups. S. hortensis ethanol extracts were given to experimental groups with 150-200-250 mg/kg/gün dosage per orally. The third day after tumor inoculation, extract was started to administration and it was limited only 10 days. At the same time the tap water was given to control groups. The effects of ethanol extract of S. hortensis on tumour growth were evaluated with food and water consumption, weight gain and also histopathologic parameters.The administration of S. hortensis with 150 mg/kg/day dosage was reduced tumour burden arose from EAT. Histopathologic evaluations and reduced body weights in this group showed suppressed effects of S. hortensis on tumour cells.