Investigation of flow characteristics through box shape culvert combined with broad crested weir
Birleşik kutu tipi menfez-geniş tepeli savak yapısında oluşan akım karakteristiklerinin incelenmesi
- Tez No: 323104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTAÇ GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kutu menfe, geniş tepeli savaklar, birleşik yapılar, debi katsayısı, Culverts, broad-crested weirs, combined structures, discharge coefficient
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, birleşik kutu tipi menfez-Geniş tepeli savak yapısında oluşan akım karakteristiklerini deneysel olarak araştırmaktadır. Menba su yüksekliği, menfez uzunluğu, menfez iç geometrisi,menfez iç yarıçapı, savak tepe yüksekliği, savak yan eğim açısı, savak genişliği gibi en etkili parametrelerin yapının performansı üğzerindeki etkileri incelenmiştir. Bununla birlikte,yapının debir katsayısı (Cd)?nın değişiminin irdelenmesi hedeflenmektedir. Son olarak, yapının debisini tahmin eden denklemler elde edilmiştir. Bu amaçla, yapının 12 cam-modeli geliştirilerek bir laboratuvar kanalı içinde modellemeler yapılmıştır. Bu modeller, menfez boyutlarına bağlı olarak 4 gruba ayrılmıştır, her grupta 3 farklı model bulunmaktadır. Deneysel çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiştir: sadece menfez akımı, sadece geniş tepeli savak akımı, ve birleşikm enfez-geni tepeli savak akımı. Fiziksel değişkenler üzerinde boyut analizi yapılarak debi katsayısı üzerinde en etkili boyutsuz parametreler elde edilmiştir. Elde edilen bu boyutsuz parametrelere bağlı olarak, debi katsayısını tahmin eden denklemler (i) çoklu lineer regresyon ve (ii) çoklu üstel regresyon analizleri kullanılarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research investigates the hydraulic characteristics of simultaneous flow over broad crested weir and through box culverts experimentally, as well as identifying the effect of parameters, such as upstream head, length, culvert inlet shape, culvert internal dimension, weir crest height, weir side slope angle, weir width, on the performance of combined structures .By this, it is aimed observe the variation in the discharge coefficient (Cd) of the combined structure. Finally, the equations are derived to estimate the flow rate through the combined structure. For this purpose twelve (12) glass models of combined broad crested weir and box culvert were manufactured and tested in a laboratory flume. These models were divided into four groups based on the box culvert dimensions; each group consisting of three models.The experiments were performed in three stages, flow through the box culvert, flow over the broad crested weir, and flow through both the box culvert, and over the broad crested weir simultaneously. Dimensional analysis was performed to obtain the dimensionless parameters that the discharge coefficient depends on. Discharge coefficient prediction equations as a function of the dimensionless terms were developed using (a) multivariable linear regression and (b) multivariable power regression.