Yapay sinir ağları metodu kullanılarak Iris bitki türünün sınıflandırılması
The classification of kind of Iris plant by using artificial neural network method
- Tez No: 323106
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: yapay sinir ağları, yapay zeka, Iris veri kümesi, Iris bitkisi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tezde İngiliz istatistikçi, biyolog ve genetik bilimci Profesor Sir Ronald Aylmer Fisher'in Iris Veri Kümesi (Fisher's Data Set) olarak geçen Iris bitkisine ait ölçümler kullanılarak bitkinin türü incelenmiştir.Iris Veri Kümesini kullanarak Fanntool ve Matlab programları karşılaştırılmıştır. Sonra bitkinin türüne en az ve en çok etki eden faktörün hangisi olduğu incelenmiştir.Son olarak elde edilen sonuçlar grafik ve tablolar halinde verilip Iris bitkisinin türünün herhangi bir deneysel çalışma olmaksızın yapay sinir ağları (YSA) metoduyla bulunabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, types of the Iris plant were examined using the measurements which is mentioned as the British statistician, biologist and genetic scientist Professor Sir Ronald Aylmer Fisher?s Iris Data Set (Fisher?s Data Set) that belongs to Iris plant.Fanntool and Matlab programs are compared using Iris Data Set. In addition, the factors whichever is the most and least effective were investigated.Finally, the results obtained were shown in graphics and tables, it was concluded that the type of Iris plant could be found by the method of artificial neural networks without any experimental study.Key words : artificial neural network, artificial intelligence, Iris data set, Iris plant