Static and dynamic analysis of multustory building including P- analysis
Çok katlı yapıların statik ve dinamik yükler altında p-? analizi
- Tez No: 323116
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLDEM TAYŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok katlı binalar, P-?etkileri, çekirdek sistemler, yapı sistemleri, static ve dinamik analiz, Multi story building, P-? effects, outriggers, structural systems, static and dynamic analysis
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çok katlı yapılar hizmet ettikleri süre içerisinde farklı yapı ve şekillerde yüklere maruz kalmaktadırlar. Deprem, rüzgar ve patlama yüklemeleri yapılar için potansiyel yatay yüklemelerdir. Özellikle çok katlı yüksek binalarda, bu tip yüklerden dolayı oluşan yatay deplasmanlar, P-? etkilerinin incelenmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada özelliklekafes katlardan oluşan, köşe kanallar, dış çerçeve tüpler ve dış çapraz bağlanmış tüp sistemleri gibi yapı sistemleri üzerinde odaklanılmaktadır. Çok kalı yapıların P-? etkilerini simule etmek için,bu tip yapıların analizine uygun olanStaat Pro ticari programı kullanılmıştır. İncelemek için 13-50 kat arası yapılar seçilmiştir. Sonuçlar kat sayısı arttıkça P-? etkilerininarttığını önermektedir. Analizlerden perde duvarların P-? davranışı üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Takip eden aşamada farklı tiplerde yapı modelleri uygulanıp, analiz sonuçları gözlemlenmiştir. Dinamik yükler altında çok katlı yüksek binaların P-? davranışı, serbest titreşim, tepki spektrumve zamana bağlı analizler yapılarak da incelenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen kazançlar, çok katlı yapıların güvenilir tasarımları içinbilgi üretmek ve önemli noktaların altını çizmektir.
Özet (Çeviri)
Multistory structures are subjected to different type and form of lateral loadings through its service life. Earthquake, wind and blast loadings are the potential lateral loadings for structures. Lateral displacements caused by these types of loadings necessitate consideration of P-? effects, especially for multistory high rise buildings. In this study main attention is focused on the investigation of effects of outrigger frame, end channel,exterior frame tube and exterior diagonal bracing tube systems on the P-? behavior of multistory high rise buildings. Staad Pro commercial program which is convenient for this type of investigation is used to simulate P-? behavior of multistory structures. 13 to 50 numbers of stories are considered for the investigation. The results suggest that P-?affects increases as the number of stories increase. Healing effects of shear walls on P-? behavior are also captured through the runs. In following stage, different types of bracings are introduced into models to observe the P-? behaviors. In the last stage multistory structures are subjected to different types of dynamic loadings. Freevibration, response spectrum and time history analyses are undertaken to investigate P- ? behavior of multistory high rise buildings under dynamic loading. Drawbacks obtained in present study generate knowledge and underline critical details to develop safe multi story building designs.