Analysis and optimum design of curved roof structure
Eğrisel çatı yapıları analizi ve optimum tasarımı
- Tez No: 323117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLDEM TAYŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: eğrisel çatı yapıları, kesit optimizasyonu, sonlu şeritler metodu, genetik algoritma, curved roof structures, size optimization, finite element method, genetic algorithm
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Eğrisel çatı yapıları, kullanıcılarına gün ışığından faydalanma imkanı sağladığı gibi istasyon, alışveriş merkezi, kültür merkezi ve havaalanları gibi halka açık alanlarda da sıklıkla kullanılmaktadır.Bu tez statik yükler altındaki iki ve üç boyutlu eğrisel çatıların analizi ve optimizasyonu için yöntem sunmaktadır. Burada optimizasyon çatının toplam ağırlığının minimize edilmesine karşılık gelmektedir. Böylece yapı uygulanan yükleri güvenli bir şekilde taşırken gerilme ve yer değiştirme kısıtlarını aşmaz.Otomatik olarak analiz ve optimizasyon yapabilmek için, sonlu elemanlar yöntemi ile genetik algoritmayı birleştiren FORTRAN dilinde yazılmış bir bilgisayar programı kullanılmaktadır. Geliştirilen yöntem pek çok örnekle test edilmiş ve sonuçlar önceki referans çalışmalarla veya SAP2000 program sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, bu yöntemin mühendislik tasarımları ve eğrisel çatı yapılarının optimizasyonunda güvenli bir şekilde kullanılabileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Curved roof structures are frequently designed to supply the users of the structure with ordinary light with a sense of capaciousness as well as grandness in public facilities such as stations, buying malls, leisure centers and airports.This thesis? presents a method for analysis and optimum design of 2D and 3D curved roof structures subjected to static loading. Here the optimization refers to minimization of total weight of curved roof structures such that they can resist applied forces (stress constraint) and don?t exceed certain deformations (displacement constraints). The finite element formulations are implemented for the static analysis of curved roof trusses to determine the stresses and displacements.Optimization is an automated design procedure in which the computers are utilized to obtain the best results. A program was modified and used to automate analysis and optimization of the structure written in FORTRAN language based Finite Element analysis and Genetic Algorithm optimization technique. The developed method is tested on several examples and compared with previous researches or SAP2000 results. It is concluded that this method can serve as a useful tool in engineering design and optimization of curved roofs.