Yatay dinamik yükler altında, rijit diyaframlı çok katlı yapıların sismik davranışının analizi
Analysis of seismic behavior of multi-story structures with rigid diaphragms under dynamic lateral loading
  1. Tez No: 197352
  2. Yazar: NURİ ALPER KUŞÇU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL TUŞAT YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eşdeğer Deprem Yükü, Sonlu Elemanlar Metodu, Statik veDinamik Analiz, 3 Boyutlu Çerçeve Sistemler, Rijit Diyaframlar, Equivalence Earthquake Load, Finite Elements Method, Static AndDynamic Analysis, Three Dimensions Frame Systems, Rigid Diaphragms
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
iÖZETYatay dinamik yükler altında, rijit diyaframlı çok katlı yapıların sismik davranışınınanalizi.Bu çalışmada, diyafram etkisi çok katlı yapıların deprem hesaplarında, rijit döşememodellenmesi ile araştırılmıştır. Döşemeler rijit diyafram gibi modellenerek elastikanaliz ile hesaplanmıştır. Fleksibil döşemeli yapıların davranışı, rijit diyaframlıyapıların dinamik yük altındaki davranışından farklıdır. Birçok depreme karşı hesapyöntemine göre ve deprem yönetmeliklerinde, döşemeler kendi düzlemlerinde büyükbir rijitlikte diyafram olarak davranış gösterdiği kabul edilir. Bu çalışmada çok katlıyapılarda 3 eksenli uzay sistem çerçevelerde diyafram etkisi alınarak ve alınmayarakstatik ve dinamik analizler yapılmıştır. Kat sayısı 6'dan 8'e kadar büyütülerek 16esas tip model uzay sistem olarak seçilmiştir. Sonlu elemanlar yöntemi bilgisayarprogramları kullanılarak 16 tip modelin sayısal analizi yapılmıştır. Seçilen 16 tipmodele ait elde edilen çözümler ve neticeler tablolarla ve rakamlarla verilmiştir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTAnalysis of seismic behavior of multistory structures with rigid diaphragms underdynamic lateral loading.In this study, rigid floor modeling in the seismic design and analysis of multi-storybuilding structures as well as the influence of diaphragms investigated. The elasticdesign analysis is carried out modeling floors as rigid diaphragms. Structures withflexible floor systems behave differently under dynamic loading than structures withrigid diaphragms. Most earthquake resistant design procedures according to manyseismic codes are based on the hypothesis that floors behave as diaphragms with verylarge stiffness in their own plane. In this study, in the three dimension frame systems;static and dynamic analysis for the multi-story building structures are made when thediaphragms is active and passive options. For this reason 16 type main models areformed. The models three-dimension frame system which formed and whose modelsof storey are increased from 6 to 8 storeys. 16 types of the models were solved withusing finite elements method with application of the programs. The results, which areobtained from each model?s solution, are given as tableau and figures.