Experimental investigation on performance of a heating and cooling system with ground coupled heat pump
Toprak kaynaklı ısı pompalı ısıtma ve soğutma sistemi verimlerinin deneysel incelenmesi
- Tez No: 323125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP YUMRUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Isı pompası, etkinlik katsayısı (COP), ısı değiştirgeci: ısıtma, soğutma, Heat pump, Coefficient of Performance (COP), heat exchanger, heating, cooling
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, toprak kaynaklı ısı pompalı bir ısıtma ve soğutma sisteminin ısıl verimleri deneysel olarak incelenmiştir. Bu yüzden, bu çalışmayı gerçekleştirmek için Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü laboratuarları yanına bir test sistemi kurulmuştur. Test sistemi temel olarak kışın ısıtılacak yazın soğutulacak bir oda, spiral şeklinde toprak altı ısı değiştirgeci, değişken kapasiteli bir ısı pompası, devir daim pompası, ısı değiştirici ile debi, sıcaklık ve basınç ölçüm elemanları, veri toplayıcı ve bilgisayardan oluşmaktadır.Isıtma ve soğutma sisteminin ısıl verimleri; oda, toprak altı ısı değiştirgeci, kompresör, pompa ve fan motorları, buharlaştırıcı ve yoğuşturucu ile ilgili parametrelerin ölçülmesi ile elde edilmiştir. Bu parametreler ise ısı pompası devresinde dolaşan soğutucu akışkanın (R410A) sıcaklık ve basınçları, her motor için akım ve gerilim, toprak altı ısı değiştirgecinde dolaşan antifirizli suyun debi ve sıcaklığı ile oda ve dış hava sıcaklıklarıdır. Bu parametreler 24 saat boyunca bir dakika aralıklarla ölçülmüş ve bilgisayar tarafından kaydedilmiştir. Ölçümler ısıtma mevsiminde 20 Şubat-1 Nisan 2012, soğutma mevsiminde ise 3 Haziran-1 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş ve elde edilen verilerin analizleri yapılmıştır. Bu tarihlerde yapılan ısıtma ve soğutma testlerinde, ısı pompası (COPHP) ve sistemin (COPS) etkinlik katsayıları ortalama olarak sırasıyla 3.8, 3.3 and 3.2, 3.0 olarak elde edilmiştir. Bu sonuçlardan Gaziantep'in iklim şartlarında böyle bir sistemin emniyet ve güvenle, verimli bir şekilde kullanılabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an experimental investigation on thermal performance of a space heating and cooling system with a Ground Coupled Heat Pump (GCHP) is performed. Therefore, a testing system under investigation was constructed in Laboratories site of the Mechanical Engineering Department, University of Gaziantep (37.1oN), Turkey. The system was mainly consisted of a test room to be heated in winter and cooled in summer season, vertical slinky pipe buried in the ground, heat pump with variable capacity, circulation pump, heat exchanger, temperature and pressure measuring elements, water flow meter, data logger and a personnel computer (PC).Thermal performance of the heating and cooling system was obtained by using measurement parameters for the room, slinky pipe, compressor, circulating pump and fan motors, condenser and evaporator. The parameters are temperatures and pressures of the refrigerant (R410A) circulated in the heat pump cycle, current and voltage for the each motor, temperature and mass flow rate of water-antifreeze circulated through the slinky pipe and heat exchanger, and outside and inside air temperatures. They were measured simultaneously during 24 hours in one minute interval, then collected data were transferred and saved to the PC. The measurement data for heating season from February 20 to April 1, 2012 and for cooling season from June 3 to September 1, 2012 were performed and analyzed. Average values of Coefficient of Performance for the GCHP (COPHP) and the system (COPS) were obtained as 3.8, 3.3 and 3.2, 3.0 for both seasons, respectively. The results show that this type of system can be used safely, reliably and efficiently for Gaziantep climatic conditions.