Effect of soil characteristics on dynamic behavior of structures
Zemin özelliklerinin yapıların dinamik davranışı üzerine etkisi
- Tez No: 323126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ÇEVİK, DOÇ. DR. MAHMUT BİLGEHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı-zemin etkile#imi, sonlu elemanlar metodu, PLAXIS, Soil structure interaction, finite element method, FEM, PLAXIS
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, zemin ve malzeme özelliklerinin yapıların deprem davranışı üzerindeki etkisi araştırılmış olup araştırmada yapı ile zemin arasındaki etkileşim de modellenmiştir. Zemin parametreleri olarak kesme mukavemeti, birim ağırlığı, sürtünme açısı; yapının geometri parametreleri olarak temel derinliği ve bina yüksekliği parametreleri ve malzeme parametresi olarak ise beton birim ağırlığı girdi parametreleri olarak seçilmiştir. Depreme maruz kalan zemin-yapı etkileşimi modeli sonlu elemanlar metodu tabanlı çalışan PLAXIS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Girdi parametrelerinin yapıda oluşan güvenlik katsayılarına ve yer değiştirmelere etkisi incelenmiştir. Tüm parametrelerin karşılıklı etkileşimleri elde edilmiş olup grafik şeklinde sunulmuştur. Bulguların literatürde daha önce yapılan çalışmalarla uyumlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of soil and material characteristics on seismic behavior of structures. The following soil parameters: shear strength, unit weight, friction angle; geometry parameters of the structure: foundation depth and height of building and material properties: weight of concrete are selected as input parameters. The soil- structure interaction model subjected to an earthquake is analyzed using the FEM-based software PLAXIS. The effect of input parameters on factor of safety and relative displacements occurring in the structure are investigated. The interaction of all parameters are obtained and presented in graphical form. It is observed that the findings of this study are consistent with the literature.