Kaçak ışınların analizi, istenmeyen etkilerinin yazılım destekli pratik çözüm yöntemleriyle giderilmesi ve yazılım modelinin üretilen prototipler üzerinden alınan ölçümlerle doğrulanması
A study on analysis of stray light, reduction of unwanted stray light effects with software aided practical applications and verification of software model with measurements from manufactured prototypes
- Tez No: 323236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaçak Işınlar, Perde, Saçılmalar, Sekmeler, Hayaletler, Opto-mekanik sistem tasarımı, Stray Light, Baffle, Bounces, Ghosts, Scattering, Opto-mechanical system design
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Opto-mekanik yapılar, diğer adıyla objektifler, görüş alanı içerisinde yer alan bölgeden gelen fotonları algılayıcı üzerine aktarma görevini üstlenirler. Bu çalışmada geniş açılı görüntüleme yapan objektiflerin mekanik yapılarından kaynaklanan saçılmalar ele alınmıştır. Saçılmaların kaynakları tanımlanarak, bu kaynaklardan meydana gelen saçılmaların özellikle görüntüleme amaçlı olmayan lazer arayıcı başlık gibi alt sistemlerdeki performans düşürücü etkileri gösterilmiştir. Bu etkilerin engellenebilmesi için prototip üretimler yapılması yerine bilgisayar modelleri ile bu etkilerin belirlenebileceği ve engellenebilmesi için alınacak önlemlerin yine bilgisayar ortamında yapılabileceği gösterilmiştir. Bilgisayar modellerinin gerçek ürün ile uyumlu sonuçlar verdiğinin gösterilmesi amacı ile deneme üretimleri yaptırılarak deneysel ölçümler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre opto-mekanik yapılarda meydana gelen kaçak ışınların üretim öncesi bilgisayar modelleri ile oldukça gerçekçi bir şekilde tespit edilebilmeleri ve giderilmeleri için gerekli düzeltmelerin yapılmasının mümkün olduğu gösterilmiştir. Bu sayede önemli ölçüde zaman, işgücü ve maliyet kazanımı sağlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Opto-mechanical structures (objectives) are employed to transfer photons which are collected from their field of view (FOV) to the detector plane. This work, mainly concentrates on stray light caused by inner mechanical structure of large FOV objectives. Sources of stray light are defined and unwanted, performance decreasing effects of stray light are shown in non-imaging applications like LASER seeker heads for missiles. It is shown that, instead of manufacturing expensive prototypes computer simulations can be used to identify and also take necessary precautions to prevent or decrease stray light before production. In order to present effectiveness of computer models actual protype objectives are manufectured and tested. According to data accusation results, stray light caused in opto-mechanical structures can be quite realisticly identified and prevented using computer models. This prevents loss of significant amount of time, work and cost.