20. yüzyılın ilk yarısında Avrupa sanatı ve soyut resmin öncüsü: Vassily Kandinsky
European art of painting in the first half of 20th century and the pioneer of abstract painting: Wassily Kandinsky
- Tez No: 323289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. A. YAŞAR SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Abstract Painting, Wassily Kandinsky, European Art of Painting
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
20. yüzyıl, sadece teknoloji ve bilimde değil aynı zamanda sanatta da hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Sanat alanında birçok farklı akımın ortaya çıktığı, sanatın toplumdaki yerinin yeniden tartışıldığı bu dönemde, birçok alanda sanatçılar görkemli ürünlerini vermişlerdir. Bu dönemde, sanatın toplumsal değişim içindeki yeri konusunda farklı fikirler öne sürülmüş, sanatçılar yeni dönemde sadece sanat değil, fikir de üreten kişiler olmuş ve çağın ruhunu derinden etkilemişlerdir. Bu inceleme, en temelde, 20. Yüzyılda toplumsal değişim sürecinin sanat alanına nasıl yansıdığını ele almakta, resim sanatının nasıl bir süreçten geçtiğine odaklanmaktadır. Soyut sanatın ortaya çıkışının diğer sanat akımları içindeki yerini irdelemeyi amaçlayan bu çalışma, soyut resim sanatının öncüsü olan Wassily Kandinsky'nin eserlerinde meydana gelen dönemsel değişimleri incelemeyi hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşmak için, tarihsel akış içinde sanatta meydana gelen değişmelere değinilmiş, soyut resim sanatının temsilcisi olan Kandinsky'nin sanat yaşamı dönemlere ayrılmış ve her bir döneme ait resimlerinden örnekler incelenmiştir.Altı bölümden oluşan çalışmanın Giriş bölümünde 20.yüzyıldaki toplumsal değişim süreci ele alınmakta ve çalışmanın amaç, önem, sınırlılık ve sayıtlılarına yer verilmektedir. İkinci bölümde dönemdeki başlıca sanat akımları, üçüncü bölümde ise soyut sanatın anlamı irdelenmektedir. Dördüncü bölümde, Wassily Kandinsky'nin biyografisi, etkilendiği olaylar ve kişiler üzerinde durulmakta, bazı çağdaşlarıyla ilişkileri değerlendirilmektedir. Verdiği eserlerden örnekler seçilerek Kandinsky'nin sanat alanına yaptığı katkılar beşinci bölümde irdelenmekte ve son bölümde ise bu çalışmanın sonuçları tartışılmaktadır
Özet (Çeviri)
The 20th century was a time of rapid changes, not only in science and technology but also, in art. In this period, when many different movements emerged within the discipline of art and when the place of art within society debated again, artists produced magnificent products in many areas. During this period different ideas about the place of art within social change had been put forward and in this new period artists had been ones generating not only art but also ideas too and they had deeply influenced the spirit of the era. This research, mainly discusses how the process of social change is reflected on the field of art and focuses on the process that painting is going through in the 20th Century. This research, which aims to analyze the place of emergence of abstract art within the other art movements, intends to examine periodical changes that occur in the works of Wassily Kandinsky the pioneer of abstract art. To achieve this goal, the changes in art were referred to in the order of their historical flow, the art career of Kandinsky?s, who is the representative of abstract art, was split into different periods and examples of paintings from each period were studied.In the Introduction of this study, whichis composed of six chapters the process of social change in the 20th century are discussed and the aim, importance, limitations and assumptions were incorporated. In the second chapter major art movements of that period and in the third chapter the meaning of abstract art were examined. In the fourth chapter Wassily Kandinsky's biography and events and people that affected him are elaborated, his relationships with some of his contemporaries are evaluated. Kandinsky's contributions to the field of art were examined- by selecting examples from his work in the fifth chapter and in the last chapter the results of this study are discussed.