Örgütsel stres kaynakları ve yönetimi: Yozgat Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bir uygulama
Sources of organizational stress and stress management: A study of police officers in Yozgat Police Department
  1. Tez No: 323349
  2. Yazar: İBRAHİM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER TASLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Polis, Stres Kaynakları, Örgütsel Stres, Stres Yönetimi, Police, Sources of Stress, Organizational Stress, Stress Management
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Her çağın kendine göre sorunları olmuştur, yüzyılın en büyük sorunlarından bir tanesi strestir. Globalleşen dünyada, üretim ve hizmet alanlarında, iletişim ve teknolojide büyük ve hızlı değişimler yaşanmıştır. Bu değişimler devletleri, işletmeleri ve bireyleri kendisine uymaya zorlamaktadır. Stres, zorlanmaya sebep olan her türlü değişime uyum çabasıdır. Sürekli ve şiddetli olmayan olumlu stres bireyler üzerinde motivasyon sağlayıcı bir durum oluştururken, olumsuz stres kişilerde performans düşüklüğüne, depresyona, tükenmişliğe hatta intihara sebep olur. Stres kişileri etkilediği gibi örgütlerin verimlilik, etkinlik, rekabet gücü ve başarılarını da etkiler. Stres tamamen yok edilemese bile zararlı etkilerinin azaltılması gereklidir. Örgüt yöneticileri, stres kaynaklarını tespit ederek olumsuz etkilerini en aza indirmelidirler. Yapılan birçok araştırmada, polislik mesleğinin en çok stresli mesleklerden birisi olduğu ortaya konulmuştur.Tezde, stres kavramı anlatılarak, örgütsel stres kaynakları ve Emniyet Teşkilatındaki stres kaynakları sıralanmıştır. Ülkemizde ve diğer ülkelerde polis teşkilatındaki stres algısı ile ilgili çalışmalardan örnekler verilmiştir. Yozgat Emniyet Müdürlüğündeki 283 personel ile yapılan anket, istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda Yozgat Polisinin stres düzeyinin çok düşük olduğu, örgütsel bağlılıklarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Birimler arasında en yüksek risk grubunun Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü personelinin olduğu görülmüş, dalet algısı yüksek olan personelde örgütsel bağlılığın da yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every era has its own problems; one of the biggest problem of century is the stress. In a globalizing world, it has experienced great and rapid changes in production and service sectors, communication and technology. These changes are forcing states, organizations and individuals to cope with themselves. Stress is an adaptation effort to all kind of changes which cause strain. Whereas the positive stress which isn?t steady and violent creates motivation on individuals, the negative stress causes low performance, depression, exhaustion and even leads to suicide on the individuals. As so stress affects individuals, it also affects productivity, efficiency, competitiveness and success of organizations. The harmful effects of stress are required to be reduced, even if not eradicated. Managers must minimize the negative effects of stress by identifying resources. Many studies revealed that policing is one of the most stressful professions.In the Thesis, by explaining the concept of stress; sources of organizational stress and the sources of Police Organizational stress were concatenated. The examples were taken from some studies those related with our country and other countries police officers? perception of stress. The survey which is completed by 283 police officers working for Yozgat Police Department was subjected to statistical analysis. According to research, it has been detected that level of stress in Yozgat Police is very low and organizational commitment is high. Moreover, the fact that the staff who has a high perception of justice also has a high organizational commitment is specified and that highest risk group among the branches is Riot Police staff is determined.