Fakir Baykurt'un romanlarındaki halk bilimi unsurları
The elements of folklore in Fakir Baykurt?s novels
- Tez No: 323350
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFULLAH TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Folklor, Roman, Fakir Baykurt, Culture, Folklore, Novel, Fakir Baykurt
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Halkın halk olabilmesi için, birtakım meziyetleri olmalıdır. Bunlardan birisi de ortak bir kültüre sahip olmaktır. Halk kültürü bir milletin asli unsurudur. Fakir Baykurt da içinden çıktığı toplumun değerlerini, romanlarında çok iyi yansıtmıştır. Fakir Baykurt'un kendisinin de bir köy çocuğu olması ve kültürün en az yozlaştığı yerler olan köylerin kültürünü çok iyi yansıtması sayesinde eserimizde çok sayıda kültür unsuruna rastladık. Birinci Bölüm'de yazarın hayatı, sanat anlayışı ve incelediğimiz romanları hakkında bilgi verdik. İkinci Bölüm'de romanlardaki halk edebiyatı unsurlarını ve yazarın romanlarındaki kullanım şekillerini inceledik. Üçüncü Bölüm'de de romanlardaki halk bilimi unsurlarını ve kullanımlarını aldık.İncelediğimiz romanlarda tespit ettiğimiz bütün unsurları toplayarak bilimsel usullere göre tasnif ettik. İncelediğimiz romanlarda, halk kültürü ile ilgili olarak alınan pasajlar, romanlardaki sayfa numaraları ile verilmiştir. Fakir Baykurt, dönemini, coğrafyayı ve halkın kültürünü romanlarında ustalıkla işlemiştir.
Özet (Çeviri)
Public must have some virtues to be cammon. One of them is having common culture. Folk culture forms the fundomental charekter of a nation. Fakir Baykurt is also a writer who reflects thhe volues of the society he comes from the best. By the help of Fakir Baykurt?s being a villager?s child and his reflecting masterly the culture of villages where the culture degeneration is at the least level, we came across a lot af culturel elements in our work. In the first part, we informed about the life of the writer and novel which we examined. In the second part, we studied Folk literature elements in his novels and haw they were used in his novels. In the third part, we worked on the elements of folklore and their usages.We have classified scientifically all the elements that we found in his novels. In the novels that we studied, the passages which were related with the folk culture, are given in order of page numbers in the novels. As a result, we can say that, Fakir Baykurt who is a novelist, has studied the period that he lived, the geography and the folk culture in his novels masterly.