Para politikasının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin VAR yöntemleri ile ölçülmesi
Measuring the impacts of monetary policy on Turkish economy with VAR models
  1. Tez No: 323408
  2. Yazar: UĞUR ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAATÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: para politikası, aktarım mekanizmaları, Türkiye, VAR analizi, monetary policy, transmission mechanisms, Turkey, VAR analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
PARA POLİTİKASININ TÜRKİYE EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN VAR YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLMESİUğur ADIGÜZELErciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüDoktora Tezi, Haziran 2012Danışman: Prof. Dr. Mustafa SAATÇİÖZETBu çalışma, para politikasının Türk ekonomisi üzerindeki etkilerini VAR (vector autoregession) yöntemlerinde ortaya çıkan gelişmeler çerçevesinde analiz etmektedir. 1995 Ocak- 2011 Mayıs dönemine ait aylık veriler kullanılarak yapılan geleneksel VAR ve yapısal VAR (kısa dönem yapısal VAR ve uzun dönem yapısal VAR) analizinden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.Ekonometrik analiz, geleneksel VAR ve yapısal VAR modellerinin farklı para politikası aktarım kanallarına sahip olduğunu; uzun dönem yapısal VAR modelinin geleneksel VAR ve kısa dönem yapısal VAR modellerine kıyasla iktisat teorisiyle daha tutarlı olduğunu; Türk ekonomisi için uzun dönem yapısal VAR modellerine dayalı politika uygulamalarının daha doğru olduğunu göstermektedir. Uzun dönem yapısal VAR analizine göre, politika faiz oranı, devlet tahvili faiz oranı, döviz kuru ve enflasyon oranı arasında uzun dönemli dinamik ilişkilerin olduğu ve bunun yanı sıra yurtdışı enflasyon oranı ile yurtiçi enflasyon oranı arasında koordinasyon olduğu ve yurtdışı faiz oranlarının döviz kurunu etkilediği ortaya çıkmaktadır. Böylelikle, bu çalışmadan elde edilen bulgular, Türkiye'de uygulanan para politikaları aktarım mekanizmalarının belirlenmesi ve politika uygulamaları için önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
MEASURING THE IMPACTS OF MONETARY POLICY ON TURKISH ECONOMY WITH VAR MODELSUğur ADIGÜZELErciyes University, Graduate School of Social SciencesPh.D. Thesis, June 2012Supervisor: Prof. Dr. MUSTAFA SAATÇİABSTRACTThis study analyzes the impact of monetary policy on Turkish economy within context of recent developments in VAR (vector auto-regression) models. In that respect, results from traditional VAR and structural VAR (short-run VAR and long-run VAR) models are compared.Econometric analysis shows that the traditional and structural VAR models have different monetary transmission mechanisms; the long-run structural VAR model is more consistent with the economic theory compared to the traditional and short-run VAR models; and the policy implications based on the long-run structural VAR models are more appropriate for Turkish economy. According to the long-run structural VAR analysis, policy interest rate, Treasury bill interest rate, exchange rates, and inflation rate have long-run dynamic interrelations. Moreover, it seems that there is coordination between foreign and domestic inflation rates, and foreign interest rate affects exchange rates. Thereby, results from study provide important information for determining transmission channels of monetary policies in Turkey and for policy implications.