Milletlerarası mal satım sözleşmelerinde hasarın intikali
Passing of risk in contracts for the international sale of goods
- Tez No: 323413
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU ŞİT KÖŞGEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Satım, Hasarın İntikali, Teslim, CISG, Incoterms, International Sales, Passing of Risk, Delivery, CISG, Incoterms
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Milletlerarası mal satımlarının en önemli ve uygulamada en çok sorun yaratan konusu hasarın intikalidir. Hasarın intikali, satım sözleşmesinin kurulması ile ifası arasında tarafların kusuru olmaksızın, sözleşme konusu malın hasara uğramasından dolayı ortaya çıkan zarara kimin katlanacağını ifade etmek üzere kullanılır. Hasarın intikali hususunda hukuk sistemleri, sözleşmenin kurulduğu anda veya mülkiyetin nakli ile ya da teslim ile hasarın intikal etmesi şeklinde farklı düzenlemeler kabul etmişlerdir. Bu düzenlemelerden hangisinin esas alınacağı ise sözleşme statüsünün tabi olduğu hukuk sistemi uyarınca tespit edilecektir.Taraflar irade muhtariyeti prensibi çerçevesinde sözleşmelerinde, hasarın intikaline ilişkin olarak istedikleri düzenlemeyi yapmakta serbesttir. Uygulamada ise çoğunlukla tarafların sözleşmelerinde, ticari terimler kullanılmak suretiyle bu düzenlemeyi yaptıkları görülmektedir. Bu ticari terimlerden en yaygın kullanılan ise hiç kuşkusuz ICC tarafından yayınlanan Incoterms kurallarıdır. Bununla birlikte tarafların hasarın intikaline ilişkin hiç düzenleme öngörmemeleri de ihtimal dâhilindedir. Bu durumda, 1980 Viyana Konvansiyonu'nun uygulama alanına giren bir sözleşme söz konusu ise, sözleşmeye CISG hükümleri uygulanacaktır.Bu kapsamda çalışmamızda öncelikle hasarın intikaline ilişkin genel bilgiler aktarılmış, daha sonra 1980 Viyana Konvansiyonu ve Incoterms 2010 uyarınca hasarın intikaline ilişkin öngörülen düzenlemeler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important and in practice the most problematic issue of international sales of goods is passing of risk. Passing of risk is used to express who will take the responsibility of the loss of the goods that arose from damage between the time period of the conclusion of sales contract and the fulfillment without the default of contracting parties. There are different regulations about passing of risk in the law systems. According to these regulations, risk passes at conclusion of the contract or with the passing of ownership or delivery. The question, which of these regulations is taken as a basic, will be determined by the law system that the contract is dependent on.According to principle of the freedom of contracts, the contracting parties are free to make any regulations about passing of risk. In practice, the contracting parties make these regulations by using trade terms in their contracts. The most commonly used trade terms are, without no doubt, Incoterm rules that are published by ICC. In addition to this, the contracting parties may not need any regulations about passing of risk. In this situation, if there is a contract which is in execution area of 1980 Vienna Convention, provisions of CISG will be applied to the contract.In this extent, first of all in our study, general information about passing of risk is clarified and then regulations about passing of risk in accordance with 1980 Vienna Convention and Incoterms 2010 are explained.