Diaspora: Kavramsal ve tarihsel bir çözümleme (Ermeni örneği )
Diaspora: A conceptual and historical analysis ( the case of Armenian )
  1. Tez No: 323420
  2. Yazar: ÖZER ÖZOCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA BAĞÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkler, Ermeniler, Ermeni Diasporası, Osmanlı Devleti, Avrupalı Devletler, Ermeni Meselesi, Turkish, Armenian, Armenian Diaspora, Ottoman Empire, European State, Armenian Issue
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
XI. yüzyılda başlayan Türklerle Ermeniler arasındaki ilişkiler yaklaşık bin yıl sürmüştür. Osmanlı topraklarını paylaşma arzusu taşıyan Batılı devletlerin, Osmanlı vatandaşı Ermenileri kışkırtmaya ve Ermenilere“bağımsız”Ermenistan vaat etmeye başlamalarıyla birlikte iki taraf arasındaki iyi ilişkiler yıpranmaya başlamıştır. Batılı devletlerin politikalarının ve çok uluslu devletlerin bünyesinde yaşayan azınlıkların isyanlarının bir sonucu olarak Ermeniler kendi devletlerini kurmak için harekete geçmişlerdir. Bu tarihten itibaren iki taraf arasındaki birlikte yaşama kültürü de ortadan kalkmaya başlamıştır. Avrupalı devletlerinin kışkırtmaları ve Ermenilerin isyanları, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerde Ermeni Sorunu'yla ciddi anlamda meşgul olmasına neden olmuştur. Özellikle de I. Dünya Savaşı ve sonrasında Anadolu topraklarından yapılan göçlerle Ermeni Diasporası'nın temelleri atılmıştır. Ermeni Diasporası, temellerinin atıldığı ilk günden itibaren önce Osmanlı Devleti'ni, Osmanlı Devleti yıkıldıktan sonra da Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası arenada yalnızlaştırmak için girişimlerini sürdürmüş ve sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
Flourished in eleventh century, Turkish and Armenian relations has lasted about a thousand years. Good relations has started to suffer along with European Countries that aim to share Ottoman land, starting to provoke Ottoman Armenians and promising“Independant Armenia ”to Armenian people. The Armenian took action in order to build their own state as a result of European State policy and minority uprising that survive under the multinational state's auspices. As from the date, living together has evaporated in the same culture. Lately, European state's provoking and Armenian's revolt has caused Ottoman Empire's concerned with“Armenian Issue”seriously. The Migration from Anatolian land has been main base of The Armenian Diaspora especially in the first war and after the war. The Diaspora has been in attempt for isolating not only Ottoman Empire but Turkish Rebuplic, after Ottaman Empire's falli from international arena up to now.