Organize sanayi bölgelerindeki firmaların yenilik (inovasyon) faaliyetleri: Kayseri organize sanayi bölgesi örneği
Innovation activities of the firms in organized industrial zones: The case study of Kayseri organized industrial zone
  1. Tez No: 323427
  2. Yazar: FATMA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Bölge, Yenilik (İnovasyon), Yenilik Sistemi, Industrial District, Innovation, Innovation System
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüzde bilgi, teknoloji ve yenilik hem firmaların hem de ülkelerin küresel rekabet gücü elde etmesinde en önemli faktörler olarak görülmektedir. Aynı zamanda ülkeler açısından kalkınmanın ve toplumsal refahın sağlanmasında yenilikçilik önemli bir role sahiptir. Endüstriyel bölgeler, özellikle küçük firmaların bir araya gelerek oluşturduğu coğrafi yığılmaları ifade eder. Aynı coğrafya veya mekânda bulunan firmaların diğer aktörlerle karşılıklı etkileşim ve işbirliği içinde bulunarak bilgi, öğrenme ve yenilik süreçlerine katkı yaptığı varsayılmaktadır. Dolayısıyla, çalışmanın konusunu, Kayseri Organize Sanayi Bölgesindeki öncü sektörlerde faaliyet gösteren firmaların yenilik faaliyetlerinin belirlenmesi oluşturmaktadır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, endüstriyel bölge yaklaşımı ve endüstriyel bölgelerin Türkiye'deki yansıması olarak organize sanayi bölgeleri anlatılmıştır. Özellikle Marshalyan endüstriyel bölgelerin özellikleri yenilik çerçevesinde ele alınmıştır. İkinci bölümde, yenilik kavramının tanımları ve yeniliğin iktisadi düşüncedeki yeri belirtilmiştir. Ayrıca yenilik süreci modelleri ve bu bağlamda yenilikte sistem yaklaşımı anlatılmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde ise, Kayseri Organize Sanayi Bölgesindeki öncü sektörlerde faaliyet gösteren firmaların yenilik faaliyetlerini ölçmek amacıyla uygulanan yenilik anketinin sonuçları bulunmaktadır. Elde edilen bilgiler, firmaların genel yapısı, firmaların yerel ve ulusal aktörlerle işbirliği ve yenilik arasında anlamlı bir ilişkinin varlığını tespit etmek için yapılan ki-kare bağımsızlık testinde kullanılmıştır. Analiz sonuçları ve bulgular sonuç kısmında değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays knowledge, technology and innovation are accepted as the most important factors in obtaining global competitive power of the countries and firms. At the same time, innovativeness has an important role in development of countries and welfare of the society. Industrial districts mean geographic accumulations composed of little firms. These firms which are in the same geography or location are thought to contribute to knowledge, learning and innovation processes by interaction and cooperation with other actors. The topic of this study is to determine the innovative activities of the firms which operate in the leading sectors in Kayseri organized industrial zone.The study consists of three sections. In the first section, organized industrial zone were explained as the reflection of industrial districts in Turkey and as an approach of industrial district. Especially the properties of Marshalyan industrial districts were handled as part of innovation. In the second section, the definitions of innovation concept and the place of the innovation in economic thoughts were defined. Also, models of innovation process and in this respect system approach in innovation were tried to be described.In the third section, the results of innovation questionnaire applied to measure the innovative activities of the firms operating in the leading sectors in Kayseri Organized Industrial Zone were presented. Data were analyzed with chi-square independence test to determine presence of significant relationship between innovation and interaction with local and national firms. Results of the analysis and findings were evaluated in the conclusion section.