Türkiye'de internet tabanlı yayıncılık sistemi ve denetimi
Internet based broadcasting system and supervising in Turkey
- Tez No: 323426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: IPTV, Web Yayıncılığı, İnternet, RTÜK, Web 2.0
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kitle iletişim araçlarının ortaya çıkışından 2000'li yıllara kadar geçen süre içinde yayıncılık teknolojisi değişse bile yayıncılık mantığı hep aynı kalmaktaydı. İzleyici, yayıncı tarafından sunulan içeriğe zaman, yer ve seçenek bakımından bağımlı bir durumda idi. Ancak 2000'li yılların başından itibaren internet teknolojisinin görsel-işitsel yayıncılığın iletiminde kullanılır hale gelmesi ile geleneksel yayıncılık düşüncesi de değişime uğramıştır. Bu değişim beraberinde yayıncılığın düzenlenmesi ve denetlenmesi gibi konuların da yeniden sorgulanmasını da getirmiştir.İzleyiciyi temel alan yeni yayıncılık anlayışı içerikten altyapıya kadar bir çok bağlamda, yeni normları gün ışığına çıkartmıştır. Yakınsama kavramı ile birlikte yayıncılığa ilişkin sınırlamalar, engeller giderek belirsiz bir hale gelmiştir. Bu çalışma ile internet tabanlı teknolojinin gelişimi ve bileşenleri incelenerek, geleneksel yayıncılığa göre görsel-işitsel yayıncılık alanında getirdiği değişiklikler ve düzenlenme - denetlenme konusunda yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Böylece Türkiye'nin bu alandaki durumu ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although publishing technology changed from emergence of mass media till 2000s, logic of publishing used to remain unchanged. Watcher used to stick the content in terms of time, options and choices presented by the publisher. But from the beginning of 2000s traditional publishing view has been changed by being used of internet technology in broadcasting of audiovisual publishing. This change has brought along some new aspects like regulation and inspection of publishing.Sense of new watcher-based publishing has brought new norms from content to substructures to the light. Limitations and obstacles on publishing have become increasingly uncertain because of the converging concept. Changes and regulations that internet based technology has brought to the audio-visual publishing rather than traditional publishing by researching development and contents of interned based technology ? studies on inspection have been studied in this thesis. Thus it is aimed to reveal the status of Turkey in this field.