Kaytam'daki 153 ve 154 numaralı klasörlerde yer alan belgelerin değerlendirilmesi (1267/ 1851-1852- 1326/ 1910-1911)
Number 153 and 154 in the folder where Kaytam assessment (1267/1851 to 1852 - 1326/1910 to 1911)
- Tez No: 323435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZEN TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şehir tarihçiliği, Kayseri, Osmanlı, Temettuat, Dilekçe, Telgraf, City historian, Kayseri, Ottoman, Sattlement, Petition, Telegraph
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 646
Özet
Bir devletin, tarihini aydınlatması bakımından arşivleri büyük önem taşımaktadır. Çalışmamız, 153 ve 154 numaralı klasör içinde yer alan belgelerin okunup günümüz harflerine çevrilmesiyle Kayseri'nin dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin siyasi, ekonomik, askerî ve sosyal hayat gibi konularda aydınlatılmasını öngörmektedir.153 ve 154. klasörde yer alan belgelerin mahiyetine göre : Temettuat vergisi indirim dilekçeleri, Hayvanat-ı ehliye tâdâd tezkireleri, Telgraflar, Alım-satım belgeleri, Ağnam vergisi, Hicaz demir yolu menfaatine mahsus belgeler olarak tasnif edilebilir.Belgelerimizde reayanın temettuat vergisi hususunda kendisine yazılan vergi miktarının azaltılmasını ya da tamamen kaldırılmasını istediği görülmektedir. Alınan hayvanat-ı ehliye rüsumu ve ağnam vergisi ile dönem hakkında ekonomik olarak bilgi ve sahip olunan hayvan sayısıyla geçim düzeyinin hangi standartlarda olduğu tespit edilmektedir. Yapılan alım-satım işlemleri, hangi gelir kaynaklarının ne kadar bedelle el değiştirdini göstermektedir.Hicaz Demir Yolu menfaatine mahsus belgelerle de o dönemdeki muâllimlerin ne kadar maaş aldıkları ve hangi derslerin olduğuna dair çıkarımlar elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
A state archives of history is of great importance in terms of lighting. Our study numbered 153 and 154 of the documents included in the folder are read and translated the letters of Kayseri today because of the Ottoman Empire's political, economic, military and social life requires the clarification of such issues.153 and 154 According to the nature of the documents included in the folder: Sattlement tax discount petitions, then the people of Beaches-defining explicitly Classical anthologies, telegrams, purchase and sale documents, Agna tax, the Hejaz railway lines can be classified as interest-off documents.Regard to tax documents filed Sattlement reaya or completely removed from his post at any observed reduction in the amount of tax. Agna tax levies, and received by the people of zoo-i-term information about the economic level of subsistence, and the number of owned animals which are identified as standards. The purchase-sale transactions, revenue sources, which shows how much a price changed hands. Hijaz Railway in the documents off the interest, and what lessons they receive a salary at that time was how much of Teachers conclusions are obtained.