Kayseri ili Develi ilçesi'nin Bahçebaşı mahallesi'ndeki Kaya kilisesi
The Rock cut church in Bahçebaşı neighbourhood in Develi, Kayseri
- Tez No: 323434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ÇORAĞAN KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Develi, Kaya kilisesi, Gregoryen, Kayseri, Develi, Rock cut church, Gregorian
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Kayseri'nin Develi İlçesi ilk çağlara kadar uzanan tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve günümüze bu medeniyetlerin tanığı olan birçok eser kalmıştır. Kayseri İli Develi İlçesi'nin Bahçebaşı Mahallesi'nde bulunan kaya kilisesi de bu eserlerden biridir ve tezin konusunu oluşturmaktadır.Kayseri İli Develi İlçesi'nin Bahçebaşı Mahallesi'ndeki kaya kilisesi daha önce hiç araştırılmadığı ve bilimsel bir çalışmaya konu edilmediği için tez konusu olarak seçilmiştir. Bu tezde yapıyı tanıtmak, yapının bugünkü durumunu belgelemek ve her geçen gün daha da yıpranan yapıya dikkat çekerek yapının korunmasını sağlamak amaçlanmıştır.Tez çalışmasına kaynak araştırması yapılarak başlanmıştır. Yapının fotoğrafları çekilmiş, ölçüleri alınmış, plan, kesit ve cepheleri çizilerek bugünkü durumu belgelenmiştir.Yapılan araştırmalarda yapının adı ve inşa tarihi tespit edilememiştir. Yapı İstanbul ve Anadolu'daki 19. yy' ait Rum Ortodoks ve Gregoryen kiliseleri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda yapının en çok Kayseri ve Nevşehir kiliseleri ile benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Konumu, mimari özellikleri ve bölgedeki nüfus verileri dikkate alındığında yapının 19. yy'a ait bir Gregoryen kilisesi olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Develi in Kayseri hosted many civilizations during its history, which reaches to ancient times, and many works of art that witnessed these civilizations has been inherited to date. The rock cut church in the Bahçebaşı Neighbourhood in Develi, Kayseri is one of these works of art as well and it is the subject of my thesis.I selected the rock cut church in Bahçebaşı Neighbourhood in Develi, Kayseri as the thesis subject since it has never been researched and chosen as the subject of a scientific study. In this thesis, my purpose is to introduce the building, document its current situation and provide protection for the building by attracting attention to the building which is eroding day by day.I started the thesis study by a source research. I documented the current situation of the building by taking photos of it, measuring its dimensions and drawing its fronts.During the researches I made, I couldn?t find the name and building date of the building. I compared the building with the Eastern Orthodox and Gregorian Churches in Istanbul and Anatolia from 19 th century. As a result of the comparisons, I found that the building has similar aspects mostly with the Kayseri and Nevşehir churches. Considering its location, architectural specifications and the population data in the region, I concluded that the building can be Gregorian church from 19 th century.