Sicill-i Ahvâl Defterlerine göre Osmanlı bürokrasisinde Eğinli (Kemaliyeli) Devlet adamları (1820?1854)
Public officials from Eğin (Kemaliye) in the Ottoman bureaucracy according to Sicil-i Ahval Records (1820-1854)
- Tez No: 323461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN BİROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Sicill-i Ahvâl, Eğin, Eğinli memurlar, The Ottoman Empire, Sicill-i Ahvâl, Eğin, public officials from Eğin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Osmanlı Devleti bürokrasisinde çalışan memurların görevleri esnasındaki durumlarını, maaş, atama, taltif, terfi gibi birçok hal tercümelerini içeren bilgilerin tutulduğu defterlerin tescil işlemine, Sicill-i Ahvâl, meydana gelen defterlere de Sicill-i Umumî Defterleri adı verilmiştir. Sicil-i Ahvâl Defterleri: Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde düzenli olarak tutulmaya başlanmıştır. Bu defterler, taşra bürokrasisi, personel politikaları ve devletin işleyişi gibi birçok bilgiyi ihtiva etmektedir. Çalışmada; bu arşiv kaynağı ve birçok araştırma-inceleme eserlerden de istifade edilerek, XIX. yüzyılın ilk yarısındaki Eğinli memurların biyografileri incelenmiştir. Bu memurların 72'i Müslüman, 15'i gayrimüslimdir. Gayrimüslimlerden 13'ü Ermeni, 2'si Rum'dur. İlk kayıt 1820, son kayıt ise 1854 doğumludur.
Özet (Çeviri)
The registration work of the records which contain information about the condition of the officials working at the bureaucracy of the Ottoman Empire on their duties and their life histories like salary, appointment, rewarding, and promotion is called Sicill-i Ahvâl, and those books are called Sicill-i Umumî records. Sicill-i Ahvâl records were started to be kept on a regular basis during the last period of the Ottoman Empire. These records contain detailed information on issues such as the bureaucracy in the country, policies on personnel and the mechanism of the empire. In this study, the biographies of public officials from Eğin in the first half of the XIX. century were examined through archive sources and numerous other researches and works. 72 of these officials are Muslims, while 15 are non-Muslims. 13 of these non-Muslim people are Armenians and 2 belong to the Greek minority. The first person was born in 1820, and the last one in 1854.