Kâmûs-ı Türkî'den Türkçe sözlük'e anlam değişmeleri?Eylemler
Semantic changes from Kâmûs-i Türkî to Türkçe sözlük?Verbs
- Tez No: 323474
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BOZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Kâmûs-ı Türkî, Türkçe Sözlük, sözlükbilim, anlambilim, anlam değişmeleri, anlam olayları, Kâmûs-ı Türkî, Türkçe Sözlük, lexicography, semantic, semantic changes, semantic events
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 337
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kâmûs-ı Türkî (1901) ve Türkçe Sözlük'teki (2011) sözlükbirimlerin anlamlarının karşılaştırılarak bu sözlükbirimlerde var olan anlam değişmelerini ve bunlarının temelinde yer alan anlam olaylarını ortaya koymaktır.Çalışmanın girişinde sözlük, sözlük yazımı ve Türk sözlük yazımı tarihi; anlam, anlam değişmeleri ve anlam olayları hakkında birtakım genel bilgilere yer verilmiştir. Bu bölümün ardından ?Kâmûs-ı Türkî'den Türkçe Sözlük'e Anlam Değişmeleri- Eylemler? bölümünde ise Kâmûs-ı Türkî'de tespit edilen sözlükbirimlerdeki anlam ve anlambirimcik eşleşmeleri gösterilmiş, anlamlar ve anlambirimciklerdeki anlam değişmeleri ve anlam olayları incelenmiştir.Değerlendirme bölümünde ele alınan sözlükbirimlerdeki anlam eşleşmeleri, anlam değişmeleri ve anlam olayları tablolar halinde verilmiş; bunlarla ilgili istatistiksel bilgiler aktarılmıştır.Sonuç bölümünde elde edilen bilgilere dayanılarak KT ile TS arasında geçen yüz on yıllık süreçte eylemlerin anlamlarında çeşitli faktörlerle gerçekleşen anlam değişmelerinin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is comparing Kâmûs-ı Türkî (1901) and Türkçe Sözlük (2011) in meanings of lexems, semantic changes and theirs basical semantic events.In the introduction of this thesis, some general informations about dictionaries, lexicography, history of Turkish lexicography, semantic, semantic changes and semantic events are given. After this chapter, matchs of meaning and seme in determined lexems of Kâmûs-ı Türkî are shown and semantic changes and semantic events in meanings and semes are analysed in the chapter of Semantic Changes from Kâmûs-ı Türkî to Türkçe Sözlük ? Verbs.In the chapter of evaluation, meaning matchs, semantic changes and semantic events in the lexems are given on the tables and stats about them are posted.In conclusion chapter, general consideration of semantic changes in meanings of verbs through some factors in a hundred and ten years period of time in Kâmûs-ı Türkî and Türkçe Sözlük was done.